Lees hier alles over Nostrica: Nostr en bitcoin in de hoofdrol

Uvita, Costa Rica. Bij het Awake Center vond afgelopen week iets bijzonders plaats. Niet de yoga, esthetische dans of psychedelische trips waarvoor je er hier normaal terecht kunt, maar een heuse conferentie waarin bitcoin en nostr in het middelpunt stonden: Nostrica. Dit vergt enige uitleg.

Sfeerimpressie Nostrica

Van 19 tot 21 maart vond er een nostr-conferentie plaats in het dorp van het Bitcoin Jungle-project.

Precies twee maanden ervoor, op 19 januari 2023, opperde oud Twitter-baas Jack Dorsey het idee om bij elkaar te komen om over het protocol te praten en er aan te werken. Vlak ervoor deelde hij tientallen bitcoin uit om de ontwikkeling van nostr aan te wakkeren. In rap tempo was de unconference georganiseerd, een evenement om niet zomaar te vergeten.

Ik (Arnold) was erbij en vertel je er meer over! In de premium Focus-editie breng ik je helemaal op de hoogte!

Lees hier alles over Nostrica: Nostr en bitcoin in de hoofdrol

Eerst even een korte intro: Nostr staat voor Notes and Other Stuff Transmitted by Relays. Anders gezegd: het is een communicatieprotocol waarbij notes en andere dingen zijn op te slaan op relays die dan weer zijn uit te lezen door clients.

Iedereen kan zelf zijn relays (databases) en clients (apps) kiezen en je account is een geheime sleutel (de nsec-key) waarmee je notes kunt ondertekenen. Je kunt zo data in eigen beheer nemen en niemand kan jouw account zomaar even sluiten, afpakken, censureren of inperken.

Lees hier alles over Nostrica: Nostr en bitcoin in de hoofdrol

Nostr is nog giganieuw en op Nostrica was er dus enorm veel te bespreken. In het premium artikel lees je het hele verhaal met een uitgebreide (bullish) sfeerimpressie, waaronder:

  1. de toekomst van lightning zaps,
  2. met bitcoin betaalde relays,
  3. het betalen van content creators via dit nieuwe communicatieprotocol,
  4. de essentie van vrijheid en free speech in het kader van censuurvrije platformen,
  5. de financiering van open source software,
  6. bitcoinbounties, en nog enorm veel meer.

Bitcoin Focus Premium

Het complete plaatje krijg je met Bitcoin Focus Premium. We hebben een speciale actie voor jou als lezer van bitcoinmagazine.nl!

Met de kortingscode WELKOMBIJFOCUS kun je de eerste maand Focus Premium voor 1 euro uitproberen. Daarmee kun je én dit complete Nostrica-artikel maar ook oudere premium edities lezen. En natuurlijk krijg je daarbij de komende maand elke dinsdag, donderdag en vrijdag een gloednieuwe Focus in jouw mailbox, waarmee je helemaal op de hoogte bent.Lees meer over:
Bitcoin nieuwslightning

    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben...