Larry Sanger: ‘Op EOS gebaseerd Everipedia moet superieur worden aan Wikipedia’

In Malta spraken we met de mede-oprichter van Wikipedia. Larry Sanger is op dit moment echter druk met een nieuw project bezig: Everipedia. In het interview legde hij ons uit wat precies de bedoeling is van de website en hoe crypto hier een belangrijke rol in heeft.

Bekijk je liever de video of luister je liever naar het verhaal van Larry Sanger? Onder dit artikel is de YouTube-video bijgevoegd.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Everipedia is een nieuwe en relatief onbekende naam. Zou je kunnen uitleggen wat het is?

"We zijn in 2015 gestart als de encyclopedie van 'alles'. Het is ongelimiteerd in de onderwerpen waar je over kunt lezen. Dat maakt het heel makkelijk om voor wie dan ook aan mee te doen. 'What you see is what you get.' En Everipedia is de allereerste encyclopedie die op de blockchain staat. We zijn de eerste wiki die een blockchain back-end heeft in plaats van een database."

Waar is deze back-end op gebouwd?

"Het platform is gebouwd op EOS. De reden hiervoor is omdat het ten eerste stukken sneller is dan Ethereum. Dat is een van de belangrijkste redenen om voor EOS te kiezen. We houden ook van hun visie."

"Het is gestart door Dan Larimer en hij heeft veel ervaring met het bouwen van websites voor content. Ons model is ook grotendeels gebaseerd op dezelfde uitgangspunten als die Steemit heeft. De mensen van EOS (Block.one, red.) hebben ons enorm geholpen en de investering van Mike Novogratz heeft hier ook veel aan enorm bijgedragen."

"We hebben geen ICO gedaan, maar enkel een AirDrop. We hebben investeringen ontvangen van verschillende angel investors en durfkapitalisten voordat we begonnen met de tokenizatie van het platform."

Jullie hebben een eigen EOS-token. Kun je uitleggen wat hier precies het nut van is?

"De token heet IQ en deze is inderdaad gebaseerd op EOS. Onze whitepaper verdeelt het nut van de token in drie verschillende modules. De eerste is dat je de token nodig hebt om de IPFS (InterPlanetary File System) goed te laten werken. Hiermee kun je de content op een gedecentraliseerde manier opslaan."

"Het model van de token laat ook zien op welke manier mensen beloond worden voor hun werk dat ze leveren. Dit gebeurt door een stemmingsronde die de tokenholders doen. Als je een nieuwe artikel publiceert of er eentje update, dan bekijken de IQ-tokenholders of het acceptabel is of niet. Op deze manier is de governance van de token heel democratisch."

Dus als ik een artikel publiceer, wordt het gevalideerd door een groep mensen?

"Op dit moment wordt alles inderdaad gevalideerd door de mensen die IQ tokens holden. Als jij zelf content aandraagt, krijg jij ook deze tokens en dan ben je indirect ook weer in staat om andere mensen te upvoten of downvoten."

Hoe stimuleren jullie de gebruikers om de token te gaan gebruiken? En is dat een uitdaging?

"Het is een feit dat je coins 'mined' door bij te dragen aan de online encyclopedie. En dat is direct ook de stimulans voor de schrijvers. Wij denken dat mensen hierdoor al genoeg gemotiveerd worden om mee te doen aan het platform. We hebben elke maand zo'n 2 miljoen lezers. Er zijn tot dus ver nog niet heel veel accounts aangemaakt, maar na de officiële (re)launch verwachten we dat dat gaat stijgen."

"Ik heb het nu over de presentatie van het herontwerp van de website. De AirDrop van de tokens is al geweest Het herontwerp is meer dan alleen ene nieuwe buitenkantje, maar we hebben de hele software opnieuw gebouwd. Zo maken we de website zo eenvoudig mogelijk voor de gebruikers."

"We willen competitief (en eigenlijk superieur) worden met Wikipedia in elk mogelijke vlak. Er moet geen reden overblijven om naar Wikipedia te gaan. De beste versie van elk artikel moet op Everipedia staan."

"Wij willen niet alleen maar een back-end maken voor everipedia.org. Wij willen een heel netwerk van encyclopedieën maken en als Wikipedia ons dan wil joinen dan staan wij daar helemaal voor open. Het kost allemaal veel tijd, maar we hopen het komende jaar grote stappen te gaan zetten."

"De Koreaanse tak van Wikimedia is een onafhankelijk platform. En zijn overwegen serieus om alles over te zetten naar Everipedia.""

China heeft Wikipedia geblokkeerd. Hoe zie jij de toekomst van decentrale informatie? Kan dat bij jullie ook gebeuren?

"Het gebeurt inmiddels al, en dat is iets waar we trots op zijn. De Chinese communisten hebben ons inmiddels ook geblokkeerd. Je kunt een signaal niet stoppen als het op een blockchain staat. De content kan niet gecensureerd worden en met nieuwe nodes kan het eenvoudig online blijven."

Wat zijn jouw favoriete blockchainprojecten of protocol layers?

"Ik gebruik de Brave browser veel. Ik gebruikte het eigenlijk al voordat ze de switch maakten naar blockchain. Ze wilden een browser maken die net zo sterk is als Chrome, maar dan maken ze het beter door crypto er aan toe te voegen."

"Verder hou ik ook van Steem. Er zijn verschillende manieren hoe het nog kan worden verbeterd, maar ze staan erg open om veranderingen door te voeren. Ik hou van community-edited blogs en dat principe is eigenlijk al heel erg oud."

Lees meer over:
decentralisatieEOS

  By Redactie

  Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben feitelijkheid en correctheid hoog ik het vaandel!

  Meest gelezen

  Nieuws
  Bitcoin koers breekt door $35.000, ligt $48.000 in het verschiet?

  Bitcoin is de afgelopen 24 uur door de $35.000 grens gebroken. Analisten anticiperen op een...

  Nieuws
  Apple-Gebruikers Opgelet: Hackers Hebben Het Gemunt op Je Crypto

  Nieuwe malware gericht op Apple's MacOS, vermoedelijk gelinkt aan de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus, heeft blockchain-ingenieurs...

  Nieuws
  Goedemorgen Bitcoin: Hayes voorspelt bitcoin koers van 1 miljoen dollar

  Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

  Nieuws
  Solana Bulls Razen Vooruit, Ligt $50 In Het Verschiet?

  Cryptomunt Solana heeft opmerkelijke veerkracht getoond op zijn bullish koers, ondanks kleine tegenvallers in het...

  Nieuws
  De beste en meest interessante afleveringen van de Hup Bitcoin podcast

  In het afgelopen jaar hebben we in totaal meer dan 70 afleveringen van onze Hup...

  Lees meer

  Net binnen

  Nieuws
  Goedemorgen Bitcoin: koers bereikt hoogtepunt van $61.000 op grote cryptobeurzen

  Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

  Nieuws
  “Dalende bitcoin-ether spread goed nieuws voor altcoinhandelaren”

  De dalende bitcoin-ether-spread is muziek in de oren van altcoinhandelaren, zo meldt Coindesk vandaag. De...

  Bitcoin whales Nieuws
  Bitcoin (BTC) whales boeken gigantische winsten op hun investeringen

  Ki Young Ju van CryptoQuant deelt regelmatig interessante informatie over de blockchain van bitcoin. Ditmaal...

  Nieuws
  Bitcoin ETFs verzamelen ruim 746.831 bitcoin

  De Spot Bitcoin ETFs beginnen langzaam te merken hoe schaars bitcoin is. Als we Grayscale...

  Nieuws
  Bitcoin koers bereikt hoogtepunt van $61.000 op grote cryptobeurzen

  Bitcoin blijft in 2024 doorknallen. De prijs per BTC staat voor het eerst in ruim...

  Lees meer