Facebook en Europese Centrale Bank (ECB) laten zich uit over ontwikkeling Libra

Vanuit twee werelden komt er nieuws over de Libra munt. Zowel de baas van Facebook als een directeur van de Europese Centrale Bank laten zich uit over het project.

Facebook en Libra

Na veel ophef over de privacy problematiek, werkt Facebook al geruime tijd hard door aan nieuwe projecten. De aandacht lijkt verlegd te zijn naar virtual reality en cryptocurrency. Mark Zuckerberg bevestigd dit in een interview met Nikkei: ‘de focus verschuift’.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Waar vroeger vooral gedacht werd ‘laten we een tooltje bouwen’, bekijkt Facebook het nu anders. “We kijken nu hoe we potentiële problemen kunnen voorkomen, door bijvoorbeeld kunstmatige intelligentie.”

Het plan om een eigen digitale currency te gaan ontwikkelen heeft voor veel vraagtekens gezorgd. Het kan een groot effect hebben op het globale financiële systeem. Mede hierdoor is de mindset van Facebook ook veranderd.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]”Veel mensen hebben vragen en twijfels en het is onze taak om, ondanks dat, toch stappen vooruit te blijven zetten.[/penci_blockquote]

Dit is ook de reden dat de gigant terughoudender is geworden over de launch. Waar eerst nog over 2020 werd gepraat, wordt daar nu genuanceerder op geantwoord:

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]”We willen uiteraard stappen blijven zetten en het moet geen jaren duren voordat alles klaar is. Maar we zijn nu vooral gefocust om het ‘goed’ te maken.”[/penci_blockquote]

Daar voegt hij aan toe: “Onze aanpak is veranderd omdat we dingen doen die een impact heeft op de samenleving. We willen met de wereld praten en feedback krijgen voordat we alles publiceren. Dat is een hele andere aanpak dan die we vijf jaar terug hadden.”

ECB over stablecoins

Terwijl er intern bij Facebook dus een bepaalde strategie wordt uitgestippeld, praat men in de kamertjes van de Europese Centrale Bank (ECB) ook over Libra.

Benoit Coeure, (onder)directeur van de ECB, gaf aan dat de stablecoin van Facebook “een wakeup call is voor centrale banken en beleidsmakers.”

Deze uitspraak deed hij op een hoorzitting in Berlijn, met als thema ‘Digital currencies, focusing on Libra‘. Coeure zegt dat er een steeds grotere vraag komt naar snellere, betrouwbare en goedkope internationale betalingen. En naar verwachting zal de wens hiernaar de komende jaren alleen maar toenemen.

“Beleidsmakers en centrale banken moeten met een antwoord komen” aldus Coeure.

Hij is overigens voorzitter van de ‘Committee on Payments and Market Infrastructures at the Bank for International Settlements’ en ook hoofd van de G7 (Group of Seven commissie) over stablecoins.

Coeure is het eens dat initiatieven zoals Libra het internationale betalingingsverkeer kunnen verbeteren. Tegelijkertijd is het ook een ‘mooie uitdaging’ voor de monetaire bewindsvoerders.

Het witwassen van geld en de financiering van criminele activiteiten blijven struikelblokken. Ook de bescherming van de data van de gebruikers en de wetgeving rondom de belasting zijn uitdagingen.

Coeure gelooft ook dat, als stablecoins op grote schaal gebruikt gaan worden, ze aanleiding kunnen zijn voor problemen met betrekking tot monetaire beleid en de financiële stabiliteit. Het gaat dus voor Libra een hele klus zijn om aan de hoge eisen te voldoen.

Bronnen: TheBlockCrypto en Nikkei