FBI deelt zes bitcoin adressen van Noord-Koreaanse hackers en waarschuwt cryptobedrijven

Noord-Koreaanse hackers zouden zomaar $41 miljoen aan gestolen bitcoin kunnen verplaatsen en/of verkopen. Dat schrijft de het Federal Bureau of Investigation (FBI) in een verklaring.

Verklaring FBI

Het gaat om de inmiddels welbekende Lazarus Group en APT38. Ze zitten achter een aantal hacks van cryptobedrijven en DeFi-protocollen, waaronder de diefstal van $60 miljoen van betaalverwerker Alphapo, de exploit van Atomic Wallet ter waarde van $100 miljoen en de recente hack van CoinsPaid van $37 miljoen.

De FBI schrijft nu dat ze zes bitcoin-adressen in het vizier hebben met daarop in totaal 1.580 bitcoin (ter waarde van $41 miljoen). Het gaat expliciet om bitcoin, getuige de volgende zes adressen:

  • 3LU8wRu4ZnXP4UM8Yo6kkTiGHM9BubgyiG
  • 39idqitN9tYNmq3wYanwg3MitFB5TZCjWu
  • 3AAUBbKJorvNhEUFhKnep9YTwmZECxE4Nk
  • 3PjNaSeP8GzLjGeu51JR19Q2Lu8W2Te9oc
  • 3NbdrezMzAVVfXv5MTQJn4hWqKhYCTCJoB
  • 34VXKa5upLWVYMXmgid6bFM4BaQXHxSUoL

In de verklaring waarschuwt de FBI cryptobedrijven voor "interacties met de wallet adressen".

"Entiteiten uit de particuliere sector moeten informatie uit de blockchain onderzoeken die aan deze adressen zijn gekoppeld en waakzaam zijn met bescherming tegen transacties die rechtstreeks met deze adressen zijn of daarvan zijn afgeleid."

Kort gezegd: ze hopen via gereguleerde beurzen het geld terug te krijgen en de daders te pakken.

“De FBI zal doorgaan met het blootleggen en bestrijden van het gebruik van illegale activiteiten door de Democratic People's Republic of Korea – waaronder cybercriminaliteit en diefstal van virtuele valuta – om inkomsten voor het regime te genereren.”

Lazarus heeft naar schatting al $2 miljard gestolen met hun slimme hack-aanvallen, zo berichtte analysebedrijf Elliptic eerder al eens. Ze doen dit op allerlei manieren, van social engineering, DDos-aanvallen en phishing.

CoinsPaid ging vorige week door het stof toen ze bekend maakten dat ze $37 miljoen verloren doordat de Noord-Koreaanse groep een nep-sollicitatie interview gebruikte om binnen het systeem te komen.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!