Cryptofondsen hebben wereldwijd voor meer dan $25 miljard aan assets in beheer

Cryptofondsen hebben wereldwijd inmiddels voor meer dan $25 miljard aan assets in beheer. Het overgrote deel daarvan bestaat uiteraard uit bitcoin. Het is interessant om te zien hoe deze industrie is gegroeid sinds begin 2018.

In het eerste kwartaal van 2018 had de industrie in totaal voor $5 miljard aan assets in beheer. Inmiddels staat dat getal dus op meer dan $25 miljard. Zo blijkt uit een rapport van Crypto Fund Research.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De markt voor cryptofondsen blijft wereldwijd groeien

Hoewel wij een beetje allergisch worden van het woordje crypto, is een toename van het aantal fondsen in deze industrie alleen maar goed voor bitcoin. Het overgrote deel van de fondsen investeert immers voornamelijk in bitcoin.

Op dit moment zijn er wereldwijd meer dan 800 fondsen actief in de sector. Bij elkaar hebben deze cryptofondsen kantoren in meer dan 80 landen. Hetgeen maar weer eens aantoont hoe wijdverspreid de industrie inmiddels is.

Interessant is dat de CFR, de Crypto Fund Index, in het derde kwartaal van 2020 met 23.6% is toegenomen, terwijl bitcoin met 18% is gegroeid. Normaal gesproken doen fondsen het minder op de momenten dat bitcoin stevige groei laat zien.

Opvallende punten uit het rapport

Het rapport noemt de enorme groei van Grayscale, meer dan $1 miljard in de afgelopen paar weken, op als voornaam positieve punt. Daarnaast noemt het Fidelity, dat kortgeleden om goedkeuring bij de SEC heeft gevraagd voor de start van een nieuwe bitcoin-only fonds.

Opvallend is dat het de investering van MicroStrategy van meer dan $425 miljoen aan bitcoin als een slechte ontwikkeling bestempeld. In principe zou dat alleen maar goed moeten zijn voor de industrie. Waarom ze dit als een negatieve ontwikkeling zien is niet duidelijk.

Verder is het opvallend dat een groot deel van de $25 miljard die fondsen in beheer hebben in handen is van een klein groepje fondsen. Een kwart van het volledige bedrag is in beheer bij de 5 grootste fondsen. De meerderheid van de fondsen hebben slechts $10 miljoen of minder in beheer.

Prestaties bitcoin en cryptofondsen ontlopen elkaar niet veel

In de prestaties van de cryptofondsen is terug te zien dat het meerendeel in bitcoin zit. De prestaties van bitcoin en die van de fondsen ontlopen elkaar namelijk niet veel.

In juli ging bitcoin 23,5% de lucht in en moesten de fondsen het doen met 18,6%. In augustus was het de maand van de fondsen die 14% pakten, terwijl bitcoin op 3.2% lag. September was voor beiden een mindere maand, met -7.7% voor bitcoin en -8.6% voor de fondsen.

Het totale derde kwart komt daarmee op een groei van 23.6% voor de fondsen en 18.0% voor bitcoin. Hebben die handelaren toch iets goed gedaan in het afgelopen kwartaal. Het wordt interessant om te zien hoe de fondsen presteren als bitcoin richting een nieuwe all-time high gaat.

Cryptofondsen laten wereldwijd in ieder geval een flinke groei van hun assets in beheer zien, en dat is goed voor bitcoin.

Lees meer over:
Bitcoin nieuws

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....