Foutje, bedankt… Iemand betaalt $60.000 te veel aan transactiekosten

Het zal je maar overkomen: 3.4 bitcoin betalen om 0.26 BTC te versturen. Helaas is dit vandaag iemand overkomen, zo is te zien als we in de blockchain duiken.

Foutje, bedankt..

In de blockexplorers kun je zelf ook deze tragische betaling terugvinden. Kijk zelf maar naar block 767.482.

Iemand probeerde om 0.26 bitcoin ter waarde van $4.400 te verplaatsen naar een nieuw adres. Helaas stuurde hij 3.4 bitcoin aan transactiekosten, wat omgerekend neer komt op ongeveer $60.000.

Bitcoin is keihard: betalingen zijn onomkeerbaar en zodra een betaling in een block in de blockchain zit, kun je hier niets meer aan veranderen – tenzij je het gros van de rekenkracht in handen hebt.

De betaling is verstuurd met 337.513 sat per virtual byte (vB). Doorgaans is 1 of 2 sat/vB genoeg. Daarmee betaalde de bitcoiner dus ruim 300.000x te veel.

In het verleden zijn er wel vaker van deze fat finger-fouten gemaakt. Het is wel eens gebeurd dat de desbetreffende miner van dit block later het bedrag terugstuurde naar het ‘slachtoffer’. Maar garanties zijn dat niet, en dan moet de persoon die 3.4 bitcoin verloor zich ook eerst bekend maken.

Foutje, bedankt... Iemand betaalt $60.000 te veel aan transactiekosten

Wat ook opmerkelijk is, is dat de betaling 14 inputs heeft van ongeveer dezelfde hoeveelheden bitcoin (tussen de 0.29 BTC en 0.14 BTC). Het is niet bekend wie de betaling heeft gedaan en wat er precies fout is gegaan.

Een ding dat wél zeker is: de miner van block 767.482 heeft geluk en verdient ruim drie bitcoin extra bovenop de subsidie van 6.25 BTC (en de transactiekosten van de overige betalingen in het block).

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsminer