‘Frankrijk wil álle transacties met Bitcoin koppelen aan identiteit’

Frankrijk gaat strengere regels voor de Bitcoin (BTC) industrie invoeren per decreet. Het Franse ministerie van Financiën wil know-your-customer (KYC) regels voor álle transacties met Bitcoin en cryptocurrency’s.

Dat meldt onder meer Simon Polrot aan The Block, bestuurder van ADAN, de belangenorganisatie voor de bitcoin – en crypto-industrie.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Inmiddels heeft het ministerie zelf ook het bericht bevestigd aan de nieuwssite.

Bitcoin industrie

Ze zijn als gesprekspartner van de overheid al geïnformeerd over de stappen die het ministerie wil zetten. In het land zijn ook het ministerie van Binnenlandse Zaken en het kabinet van premier Jean Castex bij de discussies betrokken.

The Block voert ook Nicolas Louvet, CEO van Coinhouse Group en Pierre-Guy Bareges, CTO bij Digital Service Group, die het verhaal van Polrot bevestigen.

De eerstgenoemde partij is een custodian en is geregistreerd bij toezichthouder AMF. De tweede partij is eigenaar van Zebitex, een van de grootste cryptobeurzen in het land (67 miljoen inwoners).

Terrorisme

Waarom plots deze stap? De belangrijkste verklaring is een reactie op de recente terroristische aanvallen in het land.

In september heeft de politie 29 mensen gearresteerd die ervan verdacht zijn om islamitische extremisten te financieren door middel van cryptocurrency’s.

Bareges zegt tegen The Block:

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]’De verdachten stuurden via een digitaal assetbedrijf de cryptovaluta te sturen naar Turkije en Syrië, zo bleek uit onderzoek van inlichtingendiensten. Dat was voldoende bewijs om de mensen te arresteren. Autoriteiten concludeerden dat Bitcoin is gebruikt om terrorisme te financieren met als gevolg strengere regels voor de industrie’.[/penci_blockquote]

Minister Bruno Le Maire kondigde in oktober op nationale televisie aan dat de overheid er alles aan gaat doen om de controles op bitcoin transacties te verhevigen. Volgens Polrot is dat vooral een politiek spel:

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]’De overheid moest laten zien dat ze stelling namen tegen terrorisme’.[/penci_blockquote]

KYC per decreet ingevoerd

De Franse overheid laat het er niet bij zitten, want ze gebruiken een decreet om de verplichte know-your-customer procedure marktbreed in te voeren. Een decreet is een maatregel van de overheid waarvoor géén goedkeuring van het parlement nodig is.

Dat is in landen als Amerika en Frankrijk een meer geëigend machtsmiddel dan bijvoorbeeld in Nederland.

De gevolgen zijn verstrekkend, want alle transacties boven de 0 euro vallen eronder. Dus zowel fiat-crypto-fiat als crypto-crypto transacties.

De industrie zit logischerwijs niet te wachten op extra maatregelen. Ze vrezen hogere compliance kosten om aan de nieuwe regels te voldoen. Met name een KYC op bitcoin – en cryptocurrency transacties is ingrijpend.

De gemiddelde kosten om een klant aan te trekken is circa 1 euro, zo rekent Bareges aan The Block voor. Door deze compliance vereisten lopen deze kosten op tot 5 euro per klant, zo verwacht hij.

Een van de gevolgen is dat klanten uitwijken naar buitenlandse brokers en beurzen waar de voorwaarden minder streng zijn. Ook het gebruiksgemak van de handelsplatforms zal afnemen.

Verplichte registratie

De andere maatregel lijkt op de Nederlandse wetgeving die voorschrijft dat elke aanbieder van Bitcoin zich moet registreren.

In Frankrijk was er namelijk in eerste instantie sprake van een lichter regime. Er was sprake van een keuze, maar geen verplichting.

Dat is nu andere koek, want elke marktpartij moet voor 18 december door de hoepel van de toezichthouder springen om in aanmerking voor een vergunning te komen.

Naar verluidt zijn er dertig partijen die een licentie willen. Het is nog onduidelijk of er nog een overgangsperiode komt specifiek voor brokers die alleen crypto-naar-crypto transacties faciliteren.

Uit cijfers van The Block blijkt dat de handelsvolumes in Frankrijk relatief laag liggen. Hoewel we alleen de volumes van de beurzen Paymium en Zebitex in de benchmark hebben meegenomen.

'Frankrijk wil álle transacties met Bitcoin koppelen aan identiteit'

De prijs in euro:

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsFrankrijk

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...