G20 waakhond waarschuwt voor stablecoins, wat betekent dit voor bitcoin?

De Financial Stability Board (FSB), een waakhond van de G20-landen, heeft een advies gepubliceerd hoe stablecoins zijn te reguleren. Wat betekent dit voor Tether USDT, belangrijk voor de bitcoin (BTC) handel?

Stablecoins regulering

De FSB is onderdeel van de Bank for International Settlements (BIS), de bank der centrale banken. Leden van de G20, BIS, IMF, Europese Centrale Bank, de Wereldbank en de Europese Commissie hebben in deze adviesraad zitting.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Uit het 67-pagina tellend advies (PDF) zijn een tiental aanbevelingen te distilleren, met als doel een ‘consistent’ en ‘effectief’ raamwerk van regels voor ‘wereldwijde stablecoins‘ (GSC).

Met een stablecoin bedoelt men: een wereldwijd beschikbare cryptomunt die gedekt is door een (mix van) fiat munt (en) zoals de dollar of euro. Voorbeelden zijn Tether USDT en Libra, de cryptomunt van o.a. Facebook.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]’Deze aanbevelingen zijn bedoeld om de potentiële risico’s van stablecoins als betaalmiddel of store of value in kaart te brengen. Dit is een internationaal raamwerk, maar elk land is flexibel om zijn eigen keuzes te maken’. [/penci_blockquote]

De G20 bestaat uit een groot aantal leden: Argentinië, Australië, Brazilië, Canada, China, Duitsland, Frankrijk, India, Indonesië, Italië, Japan, Mexico, Rusland, Saudi Arabië, Zuid-Afrika, ​​​Turkije, Verenigd Koninkrijk, Verenigde Staten, Zuid-Korea. en de Europese Unie.

Risico’s aan stablecoins

Het doel van de rapport is dus duidelijk: in kaart brengen wat de risico’s van stablecoins zijn en hoe centrale banken cq. lidstaten deze risico’s kunnen tackelen. Door middel van nieuwe regels of zelfs een verbod, een woord wat meerdere keren in het rapport valt.

Zo vraagt de FSB zich af: is een (de) centrale cryptomunt wel betrouwbaar als store of value? Wie is er aansprakelijk als er iets fout gaat met een transactie? Is de governance wel transparant? Is informatie op een blockchain en wallet juridisch sluitende informatie?

Het zijn vragen waar beleidsmakers en toezichthouders duidelijk mee worstelen, getuige ook het onderstaande overzicht uit het rapport.

G20 waakhond waarschuwt voor stablecoins, wat betekent dit voor bitcoin?

‘Gelijk speelveld’

Een van de aanbevelingen die de adviseurs noemen is het principe van gelijke monniken, gelijke kappen. Kortom, partijen die een centrale stablecoin (USDT, USDC, Libra) of een decentrale variant (DAI) uitbrengen, moeten zich ook houden aan dezelfde regels als een bank, verzekeraar en betaalverwerker.

Christine Lagarde van de ECB noemt dit de ‘gouden regel van toezicht’: een benadering van ‘same business, same risk, same rules’.

Dat heeft ook tot gevolg dat “regulatory arbitrage”, ook wel het opzoeken van de juridisch-fiscale grenzen, lastiger wordt.

Met andere woorden: theoretisch moet een Tether Inc zich in elke markt c.q. lidstaat een licentie dan wel registratie aanvragen.

Nu kan Tether Inc. vanuit één registratie op de Britse Maagdeneilanden opereren. Als dit advies van FSB werkelijkheid zou worden, dan geeft ze dat alleen recht op handel op die eilanden en niet daarbuiten.

Tether USDT

Welk belang moeten we hechten aan dit advies? De aanbevelingen hebben namelijk géén wettelijk bindend karakter, maar de waakhond heeft binnen de centrale bankenwereld wel de nodige slagkracht.

Ook kan het advies door beleidsmakers van ministeries van Financiën ter harte worden genomen.

Zijn de (toekomstige) gevolgen voor de bitcoin (BTC) markt al te overzien? De raderen in de internationale bancaire wereld draaien weliswaar traag, maar het advies is op te vatten als een serieuze oproep aan centrale banken om meer te gaan samenwerken op dit vlak.

Stel dat er strengere regels uit voortkomen of zelfs een verbod, dan heeft het gevolgen voor de handel in bitcoin. Want USDT is nog steeds een belangrijke draaischijf voor handelaren om in – en uit bitcoin te stappen.

In de onderstaande grafiek is te zien dat het on-chain volume van Tether USDT sinds medio 2019 is toegenomen. Op moment van schrijven zijn er ruim 75.000 actieve USDT adressen, alleen bitcoin en ether hebben er meer. Kortom, het is een veel gebruikte tool voor liquiditeit.

G20 waakhond waarschuwt voor stablecoins, wat betekent dit voor bitcoin?

USDT on-chain volume. Bron: Santiment

Paolo Ardoino, de Chief Technology Officer van Bitfinex geeft in een officiële verklaring het volgende aan:

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]’We waarderen dat de FSB stablecoins erkent in de wereldwijde economie en als financiële innovatie in de digitale asset industrie’.[/penci_blockquote]

Niet alleen market makers of brokers hebben er last van als Tether ‘wegvalt’, ook exchanges zijn behoorlijk afhankelijk van deze stablecoin. Zo maakt de top 5 handelsparen op Binance gebruik van USDT. Dat is 57% van het totale volume op die beurs, zo meldt Crypto Briefing.

En ook de leenmarkt kan er last van krijgen. Genesis Capital, één van de bekendere leenplatform voor bijvoorbeeld bitcoin miners, meldde dat de vraag naar stablecoins in 2019 fors is toegenomen.

Van een groei van 9,6% in kwartaal één in 2019 naar een vraag naar 37,2% in kwartaal vier in 2019.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsstablecoins

Meest gelezen

Nieuws
Bitcoin koers breekt door $35.000, ligt $48.000 in het verschiet?

Bitcoin is de afgelopen 24 uur door de $35.000 grens gebroken. Analisten anticiperen op een...

Nieuws
Apple-Gebruikers Opgelet: Hackers Hebben Het Gemunt op Je Crypto

Nieuwe malware gericht op Apple's MacOS, vermoedelijk gelinkt aan de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus, heeft blockchain-ingenieurs...

Nieuws
Goedemorgen Bitcoin: Hayes voorspelt bitcoin koers van 1 miljoen dollar

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

Nieuws
Solana Bulls Razen Vooruit, Ligt $50 In Het Verschiet?

Cryptomunt Solana heeft opmerkelijke veerkracht getoond op zijn bullish koers, ondanks kleine tegenvallers in het...

Nieuws
De beste en meest interessante afleveringen van de Hup Bitcoin podcast

In het afgelopen jaar hebben we in totaal meer dan 70 afleveringen van onze Hup...

Lees meer

Net binnen

Nieuws
Andreessen Horowitz investeert $100 miljoen in Ethereum Restaking-platform EigenLayer

De technologiegerichte venturegigant Andreessen Horowitz, ook bekend als a16z, heeft een aanzienlijke investering van $100...

Nieuws
“Bitcoin klaar om lange termijn $500.000 te bereiken”, zegt deze Nederlandse analist

De Nederlandse analist Michael van de Poppe voorspelt op de lange termijn een enorme bullrun...

Nieuws
Nintendo 64-spellen spelen op Bitcoin, dankzij dit Ordinals-project

Pizza Ninjas brengt een N64-emulator naar de Bitcoin-blockchain, zo meldt Decrypt. Ze hebben het Super...

Ethereum ETF Nieuws
Citrea haalt $2,7 miljoen op om de software van bitcoin te verbeteren

Citrea, een project dat het mogelijk wil maken om zero-knowledge (ZK) rollups naar bitcoin te...

microstrategy michael saylor Bitcoin
Hoe Een Gedurfde Investering in Bitcoin MicroStrategy Richting S&P 500 Duwt

Sinds oktober heeft de prijs van bitcoin een grote stijging doorgemaakt, een ontwikkeling die niet...

Lees meer