G7 wil duidelijke regels voor cryptomunt Facebook en andere stablecoins

De G7 wil duidelijke regels voor digitale valuta zoals de cryptomunt Diem van Facebook. Dat meldde Steven Mnuchin, de Amerikaanse minister van Financiën, na overleg met ministers van Financiën en centrale bankiers.

Het is een overleg tussen de landen Canada, Duitsland, Frankrijk, Italië, Japan, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en de Europese Unie.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Volgens de laatste berichten wil Facebook de cryptomunt Diem en wallet Novi in de eerste helft van 2021 uitbrengen via een licentie in Zwitserland.

G7 over digitale valuta

Volgens persbureau Reuters is de Duitse minister van Financiën Olaf Scholz zeer kritisch over het plan van Facebook. In de bijeenkomst legde hij een “scherpe boodschap” af over het goedkeuren van de lancering. Libra onderging vorige week een metamorfose naar de naam Diem.

Sociaaldemocraat Scholz (62) zei onder meer:

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]”Een wolf in schaapskleren is nog steeds een wolf. Duitsland en Europa moeten de toetreding (van Diem, red.) niet kunnen en willen accepteren zolang de risico’s rondom regelgeving niet opgelost zijn. We moeten al het mogelijke doen om ervoor te zorgen dat het valutamonopolie in handen van staten blijft.”[/penci_blockquote]

Steven Mnuchin, de Amerikaanse minister van Financiën, was dit jaar gastheer van de twaalfde bijeenkomst van de functionarissen van de G7. Ze spraken in een virtuele vergadering praten over de COVID-19-pandemie.

In een statement maakt het Amerikaanse ministerie melding van de gesprekspunten. Ook het IMF, de Wereldbank en de Financial Stability Board (FSI) waren bij de call aanwezig.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]”Binnen de G7 wordt de noodzaak gevoeld om digitale valuta te reguleren.”[/penci_blockquote]

De G7 vond het overleg noodzakelijk, omdat de wereld van digitale assets zich snel ontwikkelt. Enerzijds wil men de nationale valuta als betaalmiddel beschermen. Anderzijds zijn er blijvende zorgen over het witwassen via cryptocurrency’s.

Facebook’s Diem en Novi

Binnen het forum is er wel veel steun voor digitalisering van het huidige betalingsverkeer. Bedoeld om betalingen efficiënter en goedkoper te maken. Daarbij plaatsen ze echter wel een disclaimer: “Controle en regulering van digitale munten is noodzakelijk”.

Hiermee doelen ze op stablecoins die gepegged en/of gedekt zijn door een traditionele valuta. Hieronder valt dus ook het plan van Facebook met de Diem, maar ook bijvoorbeeld de munt Tether (USDT) van iFinex.

Het is niet de eerste keer dat de G7 zich zo uitlaat over digitale valuta. In oktober 2019 maakten we hier ook al melding van, en ook dit jaar in oktober gaven ze te kennen dat de Libra er niet mocht/zou komen zonder regelgeving.

Het is niet verwonderlijk dat deze wereldleiders deze industrie pogen te reguleren, gezien het de macht en controle uit handen zou kunnen nemen van hun belangrijkste speeltje: geld.

Bitcoin

Het laat als te meer zien dat Bitcoin ‘another beast’ is. Waar Libra (klaarblijkelijk) te stoppen was door de overheden en centrale banken, is Bitcoin écht decentraal. Het is bedoeld om buiten de huidige economie(sche kaders) te werken.

Recent liet een hoge functionaris binnen de Amerikaanse overheid weten dat Bitcoin niet te verbieden is.

Bitcoin is niet zomaar te stoppen en niemand is aansprakelijk voor het project. Iedereen kan zelf bepalen om een node te draaien of om als miner transacties te verwerken.

Het protocol is een geniaal stukje software, dat te gebruiken is voor ieder die dat wenst. Dat kan voor verschillende doeleinden zijn: censuurvrij geld, financiële privacy en/of een hedge tegen inflatie.

Wil je meepraten over het nieuws? Kom eens langs in onze Telegram chat!

De prijs in euro:

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTC

  By Redactie

  Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben feitelijkheid en correctheid hoog ik het vaandel!

  Meest gelezen

  Nieuws
  Bitcoin koers breekt door $35.000, ligt $48.000 in het verschiet?

  Bitcoin is de afgelopen 24 uur door de $35.000 grens gebroken. Analisten anticiperen op een...

  Nieuws
  Apple-Gebruikers Opgelet: Hackers Hebben Het Gemunt op Je Crypto

  Nieuwe malware gericht op Apple's MacOS, vermoedelijk gelinkt aan de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus, heeft blockchain-ingenieurs...

  Nieuws
  Goedemorgen Bitcoin: Hayes voorspelt bitcoin koers van 1 miljoen dollar

  Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

  Nieuws
  Solana Bulls Razen Vooruit, Ligt $50 In Het Verschiet?

  Cryptomunt Solana heeft opmerkelijke veerkracht getoond op zijn bullish koers, ondanks kleine tegenvallers in het...

  Nieuws
  De beste en meest interessante afleveringen van de Hup Bitcoin podcast

  In het afgelopen jaar hebben we in totaal meer dan 70 afleveringen van onze Hup...

  Lees meer

  Net binnen

  Nieuws
  Goedemorgen Bitcoin: koers bereikt hoogtepunt van $61.000 op grote cryptobeurzen

  Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

  Nieuws
  “Dalende bitcoin-ether spread goed nieuws voor altcoinhandelaren”

  De dalende bitcoin-ether-spread is muziek in de oren van altcoinhandelaren, zo meldt Coindesk vandaag. De...

  Bitcoin whales Nieuws
  Bitcoin (BTC) whales boeken gigantische winsten op hun investeringen

  Ki Young Ju van CryptoQuant deelt regelmatig interessante informatie over de blockchain van bitcoin. Ditmaal...

  Nieuws
  Bitcoin ETFs verzamelen ruim 746.831 bitcoin

  De Spot Bitcoin ETFs beginnen langzaam te merken hoe schaars bitcoin is. Als we Grayscale...

  Nieuws
  Bitcoin koers bereikt hoogtepunt van $61.000 op grote cryptobeurzen

  Bitcoin blijft in 2024 doorknallen. De prijs per BTC staat voor het eerst in ruim...

  Lees meer