G7: ‘Stablecoins brengen het wereldwijde financieel systeem in gevaar’

Volgens een conceptrapport van de G7 dat op 13 oktober is gepubliceerd, brengen digitale valuta’s – en dan met name stablecoinshet financiële systeem in gevaar.

Daarmee doelt het rapport op de bedreiging die de munten zijn voor het monetaire systeem. Het lijkt erop dat het rapport eind deze week gepresenteerd gaat worden op het Internationaal Monetair Fonds.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bedreiging monetaire systeem

De G7 groep bestaat uit seniors van centrale banken van over de hele wereld, het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Financial Stability Board. Samen stellen ze een regelgevingskader voor G20-economieën op.

Volgens BBC wijst het G7-rapport op de dreigingen van de digitale valuta en een scala aan mogelijke problemen die daarmee samenhangen. Ze hebben het over ‘global stablecoins’ terwijl de Libra niet bij naam genoemd wordt.

Ongetwijfeld zijn ook namen als de JPM Coin de revue gepasseerd. Dit is de door de dollar gedekte munt van JP Morgan. Ook Wallmart gaf eerder al aan te willen werken aan een eigen digitale valuta.

Libra

Toch is het aannemelijk dat het project van Facebook debet heeft aan dit rapport. Kritiek op de Libra is ook niet ongewoon. Het overambitieuze project heeft sinds de lancering te maken gehad met veel tegenwind.

Onlangs verloor de stablecoin de steun van zijn meest prominente voorstanders. Afgelopen week liet een handjevol bedrijven weten niet meer verder te willen werken aan de Libra. Het gaat om MasterCard, Stripe en eBay, Visa en Marcado Pago.

Vorige week liet ook PayPal het ook al afweten. Zij kwamen niet opdagen op een belangrijke vergadering en trokken zich daarmee terug uit het project.

De druk op de door Zuckerberg bedachte digitale valuta neemt toe. De G7-groep identificeert nu stablecoins als een bedreiging voor de nationale veiligheid.

[penci_blockquote style=”style-3″ align=”none” author=” “]De G7 is van mening dat er geen stablecoin mag komen voordat de juridische en wettelijke uitdagingen en risico’s voldoende zijn aangepakt. […] Het oplossen van deze risico’s is niet een garantie van wettelijke goedkeuring voor een stablecoin.”[/penci_blockquote]

United Financial Services Committee

Ondertussen is Mark Zuckerberg klaar om te getuigen voor het voor het United Financial Services Committee.

Het is bekend dat Maxine Waters, de leider van de commissie en de vertegenwoordiger van de Democraten, het project en de overkoepelende missie ervan gaat belasteren. Het zal interessant zijn om te zien of Mark Zuckerberg zijn grootste critici kan overtuigen.

David Marcus ziet het echter ook als een positief punt: ‘Je weet dat je érgens mee bezig bent als er zo veel druk wordt uitgeoefend’. Het laat volgens hem juist zien dat ze werken aan iets innovatiefs

Bron: BCC

Lees meer over: