Gaat de Fed de bitcoin koers nog flink laten zakken?

Wanhopige tijden vragen om wanhopige maatregelen en jammer genoeg lijkt de situatie steeds wanhopiger te worden. De Amerikaanse Federal Reserve krijgt de inflatie maar niet onder controle en daarmee neemt de druk om agressief in te grijpen met de dag toe. Deze week kan de markt weleens geconfronteerd worden met de hoogste renteverhoging in 40 jaar tijd.

Drastische maatregelen

Na een wederom tegenvallend inflatie-rapport op dinsdag 13 september waren de economen van de aandelenbroker Nomura Securities de eersten die een renteverhoging van een vol procent voorspelden. "Wij blijven geloven dat de markt onderschat hoe hardnekkig de inflatie in de Verenigde Staten momenteel is en daarmee de mate waarin de Federal Reserve zal optreden", aldus Nomura in een rapport voor hun klanten.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De laatste keer dat de Federal Reserve de rente met 1 procent of meer verhoogde was in het begin van de jaren 80 van de vorige eeuw, een andere periode waarin de economie werd geplaagd door een torenhoge inflatie. De laatste twee FOMC-vergaderingen werd de rente met 0,75 procent verhoogd, maar ditmaal is er een kleine kans op een verhoging van 1 procent.

Het enige goede nieuws van dinsdag 13 september was dat de inflatie op jaarbasis van 8,5 naar 8,3 procent is gedaald. Verder zag het er allemaal donker uit, gezien de prijzen voor voedsel, kleding, meubilair, auto's, medische hulp en de huur allemaal in de lift zitten. Het resultaat van die ellende is dat de markt nu verwacht dat de Federal Reserve nog agressiever uit de hoek komt tijdens de volgende FOMC-bijeenkomst.

Wat betekent dit voor bitcoin?

Voor bitcoin is dit simpelweg slecht nieuws en dat zien we terug in de koers. Er was weer even hoop dat de koers zich boven de 20.000 dollar kon houden, maar inmiddels is duidelijk dat de bulls het gevecht met de beren keihard verliezen. Tot en met woensdag zal de angst in de markt groot zijn, want dan komt de Federal Reserve om 20.00u Nederlandse tijd met het verlossende woord over de rente.

Als ze met een verhoging van 'slechts' 0,75 procent komen, dan zal dat voor enige opluchting zorgen en gaan we mogelijk niet verder de diepte in. In ieder geval niet op de korte termijn. Verhogen ze de rente inderdaad met 1 procent, dan is het goed mogelijk dat we de dieptepunten van juni nogmaals opzoeken en daar mogelijk onderdoor duiken.

Wat op dit moment wijsheid is weet niemand en waarschijnlijk ook de Federal Reserve niet. Aan de ene kant is het hun taak om de inflatie onder controle te krijgen, aan de andere kant moet dat ook niet op zo'n manier gebeuren dat ze daarmee de complete economie in het slop trekken. Die staat er, gebaseerd op de laatste cijfers, echter nog redelijk stabiel op, waardoor het lijkt alsof ze nog ruimte hebben om met de rente te spelen.

Alles bij elkaar kunnen we niet anders concluderen dat deze bitcoin-winter nog wel even kan duren. Voor sommigen zijn deze koersen de ultieme manier om hun bitcoin-doelen te behalen, maar anderen zullen waarschijnlijk onder druk van de inflatie moeten verkopen om rond te kunnen komen. Dat is de keiharde realiteit waar we ons momenteel in bevinden.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....