Geluksvogels bij Filipijnse beurs betaalden $6.100 per bitcoin door glitch

Door een glitch op de beurs PDAX stond de prijs van bitcoin (BTC) op dit desbetreffende platform kort 88% lager dan eigenlijk zou moeten. Dit resulteerde erin dat de handel werd stopgezet. De exchange komt nu met opheldering.

Goedkope bitcoin

PDAX is een van de grootste cryptobeurzen in Zuidoost-Azië. In Nederland heeft het geen staat van dienst, maar in de Filipijnen is het wel een bekend platform. De naam staat voor Philippine Digital Assets Exchange.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

In een persbericht vertellen ze dat de koers door een technische storing een week geleden daalde tot 300.000 Filipijnse peso (PHP). Dat staat ongeveer gelijk aan $6.100. Hierdoor konden een onbekend aantal klanten van PDAX bitcoin kopen met een enorme korting. Gerekend in de lokale valuta, werden ze door deze glitch zelfs miljardair.

Het was echter niet voor lang. Hoewel het sommige klanten gelukt is om de bitcoin van de beurs af te halen, eist PDAX een terugbetaling.

Er zijn limieten ingesteld voor een maximale opnamebedragen per 24 uur, maar toch zijn er mensen die een flinke 'buit' hebben gemaakt. De beurs dreigt nu zelfs juridische stappen te ondernemen om alles terug te draaien.

De technische storing zorgde ervoor dat het platform voor 36 uur gesloten was. Ook werden de accounts van verschillende gebruikers vergrendeld.

Inleveren van winst

Een handelaar die erin slaagde de goedkope Bitcoin te kopen, vraagt op Reddit om advies of ze wettelijk verplicht zijn om de Bitcoin terug te sturen.

"Ik slaagde erin om de gekochte BTC over te zetten naar een andere wallet buiten PDAX, net voordat ze de handel stopten en uiteindelijk de website offline haalden. Na bijna 24 uur stuurden ze me een brief en sms, waarin ze me vroegen de BTC (...) terug te storten. Anders zou ik wet- of regelgeving van het handelsplatform schenden en kunnen ze juridische acties ondernemen tegen mij."

In het commentaar komen hoopvolle reacties voorbij. De regels van de beur zijn duidelijk:

"21. Exchange Services
v. Orders, once executed, are final and irreversible."

Op 23 februari geeft CEO Nichel Gaba verduidelijking over wat er de week ervoor gebeurd was. Hij legt uit dat de er door een storing verkeerde orders werden geplaatst. Volgens Gaba leidde dit tot een domino-effect waardoor de prijs van BTC enorm daalde.

"Het is heel begrijpelijk dat veel gebruikers boos zullen zijn omdat ze tegen zeer lage prijzen hebben kunnen kopen waarvan ze dachten dat er een order voor Bitcoin was. Maar helaas waren de onderliggende bitcoin nooit in het bezit van de beurs, dus er valt nooit echt iets te kopen of te verkopen. "

PDAX is opgericht in 2019 en heeft een vergunning bij de centrale bank van het land.

Wil je graag meepraten over het nieuws? Kom dan eens langs in onze Telegram chat!

Lees meer over:
beurs