Gevolg van Bitcoin ETF zichtbaar: volume futures op CME stijgt 121%

Het handelsvolume van bitcoin futures contracten op de Chicago Mercantile Exchange (CME) is met 121% gestegen. De reden spreekt voor zichzelf: de eerste Amerikaanse futures ETF.

Bitcoin op CME

Het handelsvolume op de CME is $70,3 miljard, een nieuw record. Op 19 oktober werd de eerste Bitcoin ETF van de Verenigde Staten goedgekeurd. Het ging om de aanvraag van ProShares, een fonds dat is gebaseerd op deze futures.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bij zijn debuut werd de ProShares Bitcoin Strategy ETF het op één na meest verhandelde fonds ooit, en op de tweede handelsdag stond het handelsvolume op $1,2 miljard.

In onderstaande grafiek is te zien dat Bitcoin op zichzelf een nieuw record neerzette. Ook de Ether futures zijn meer en meer in trek.

Gevolg van Bitcoin ETF zichtbaar: volume futures op CME stijgt 121%

Met een futurecontract kun je speculeren op de toekomstige prijs van Bitcoin. Je anticipeert als het ware op een toekomstige aan- of verkoopprijs. Simpel gezegd: een future is een contract waarmee je het recht krijgt om een onderliggende asset op een specifieke datum tegen een specifieke prijs te (ver)kopen.

Spot- en derivatenmarkt

Het volume van álle Bitcoin derivaten steeg vorige maand met 1% tot $3.600 miljard. Het volume op de spotmarkt daalde echter met 6,4% tot $2.600 miljard. Daardoor maakt de derivatenmarkt nu 57,9% uit van de totale cryptomarkt. In september was dat nog 56%, zo is te lezen in een rapport van CryptoCompare.

Wat betreft de spotmarkt waren Binance, OKEx en Coinbase afgelopen maand het grootst. Voor derivatenhandel deden (en dan met name de futures) ging men vooral naar Binance, FTX, Deribit en de CME.

De interactieve grafiek van The Block Crypto met dezelfde conclusie is hieronder te zien: het aandeel van de CME nam toe.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsCME