Grayscale legt SEC vuur aan schenen met uitleg over bitcoin ETF

De CEO van Grayscale Investments legt uit dat de Amerikaanse beurswaakhond mogelijk een wet schendt door de spotmarkt bitcoin ETF maar niet te willen goedkeuren.

Uitleg over procedures

De Securities and Exchange Commission (SEC) wijst al jaren aanvragen voor een ‘fysiek’ bitcoinfonds (ETF) af. Dit zou niet in lijn zijn met de Administrative Procedure Act, zo stelt Michael Sonnenhein nu. Hij is de CEO van Grayscale, een bedrijf dat heel erg graag hun bitcointrust wil omtoveren in een bitcoinfonds.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De Amerikaanse SEC heeft inmiddels verschillende structuren van een bitcoin ETF goedgekeurd. Deze zijn echter gebaseerd op future-contracten bij de CME, en niet op bitcoin uit de spotmarkt.

Dit heeft geleid tot het optimisme in de crypto-sector. De twee ETF-typen waar Sonnenheim het over heeft, zijn die van ProShares en Teucrium – beide gebaseerd op futures, maar met andere onderliggende structuren.

Eerstgenoemde valt onder de Investment Company Act van 1940 (40 Act). De tweede maakt gebruik van de Securities Act van 1933 (33 Act).

Oneerlijke benadering

Sonnenshein legde vorige week aan CNBC uit:

“Vanuit het standpunt van de SEC waren er verschillende ‘beschermingen’ in de 40 Act-producten die 33 Act-producten niet hebben. Echter heeft de SEC de bezorgdheid over de onderliggende bitcoinmarkt nooit weggenomen en blijven ze praten over potentiële fraude of manipulatie.”

Hij vervolgde:

“Dus het feit dat ze nu een 33 Act-product met Teucrium hebben goedgekeurd, maakt dat argument echt ongeldig.”

Als de SEC twee soortgelijke problemen (namelijk de futures-ETF en de spot-ETF) niet door dezelfde bril kan bekijken, zou dit volgens Sonnenheim een overtreding van de procedurewet kunnen zijn. De Administration Procedure Act (APA) regelt het proces waarmee federale instellingen regelgeving ontwikkelen en uitvaardigen.

Grayscale diende op 19 oktober 2021 al een aanvraag in om hun GBTC-fonds om te zetten naar een ETF. Het bedrijf wacht op een reactie van de SEC over de aanvraag, Grayscale liet eerder al doorschemeren dat ze de SEC mogelijk gaan aanklagen, als de conversie niet wordt goedgekeurd.

Sonnenshein houdt goede hoop: “Het is een kwestie van wanneer, niet een kwestie van óf er een spot bitcoin ETF wordt goedgekeurd.”

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsGrayscale