Grin cryptomunt doet hard fork om ASIC-mining te ontmoedigen

Privacymunt Grin heeft haar eerste hard fork van haar mainnet afgerond. De splitsing heeft plaatsgevonden bij blok 262,080 op 17 juli en terug te zien op de blockexplorer Blockscan.

Grin en ‘hard fork’

Core ontwikkelaar Quentin Le Sceller heeft op de website van Grin uitleg gegeven over de maatregel.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De hard fork moet het minen van Grin cryptomunt van speciaal ontworpen ASIC miners ontmoedigen. Ook is er een nieuwe iteratie van de ‘bulletproof’ Grin wallets.

Zoals eerder aangegeven door Cuckoo Cycle auteur en Nederlander John Tromp, zijn er geen signalen dat er met ASICS Grin wordt gemined.

Niettemin, Grin Proof-of-Work algoritme Cuckaroo29 is zo ontworpen dat ASIC mining niet mogelijk is.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=”John Tromp”]De afgelopen 133 dagen is er Grin gemined en ASIC miners spelen geen rol. Deze zomer komen er wel producten op de markt. Maar Cuckaroo29 is zo getweakt dat dat niet mogelijk is.[/penci_blockquote]

Periodiek forken

Grin heeft de splitsing 5 juni aangekondigd. En het blockchainproject wil elk half jaar een hard fork inplannen zodra er weer 262.080 nieuwe blokken zijn gedolven.

Na een hard fork zijn eerdere transacties op de blockchain niet langer zichtbaar, zodra er een nieuwe mainnet-versie wordt gelanceerd.

Bovendien gebruikt Grin het “Mimblewimble”-protocol, waarbij transacties zijn afgeschermd om de privacy van gebruikers te waarborgen en het probleem van ‘double spending’ te voorkomen.

Koers Grin

Op moment van schrijven staat de koers van Grin op $3,19 (4,5% afgelopen 24 uur). Maandag 11 februari is de koers gestart met $5,3.

Grin cryptomunt doet hard fork om ASIC-mining te ontmoedigen

Koers Grin in 2019 (bron: Messari.io)

Bronnen: Grin / Cointelegraph

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...