Groen energiegebruik ‘miningkartel’ BMC stijgt naar 63%

1145 totale weergaven
Bitcoin mining

De Bitcoin Mining Council (BMC) deelt dat de rekenkracht van bitcoin miners in het eerste half jaar met 70% steeg. Interessanter nog is dat in deze zelfde periode het aandeel van de duurzame elektriciteit in de energiemix groeide met 1%.

Mininggroep

Je zou de BMC bijna de OPEC van de bitcoinwereld kunnen noemen. Dit groepje beursgenoteerde bitcoin miners deelt informatie met elkaar om een beeld te krijgen over de stand van zaken van (hun deel van) de industrie.

Vervolgens delen ze elk kwartaal een aantal belangrijke statistieken: technologische efficiëntie, duurzame energiemix en elektriciteitsverbruik.

Volgens het rapport is de hashrate van de BMN-miners tussen Q1 2022 en Q2 2023 gegroeid van 24 EH naar 258 EH. Bitcoin Mining Council is momenteel goed voor 43,4% van het wereldwijde rekenkracht.

Het onderzoek laat zien hoe de elektriciteit die BMC’ers inzetten, voor 63% uit een duurzame stroommix bestaat. Op jaarbasis is de technologische efficiëntie van bitcoin met 24% gegroeid. Deze maatstaf staat voor de rekenkracht per vermogen. In de periode van H1 2022 tot H1 2023 steeg deze metriek van 21,1 EH/GW naar 26,1 EH/GW.

In de eerste helft van 2023 rapporteerden de miners een toenemende curtailment. Dit staat voor het afbouwen van het gebruik van stroom van het publieke net. De miners gaven 815 GWh aan energie terug aan het lokale elektriciteitsnet.

Klein maar saillant detail dat telkens weer terug komt als deze rapporten vrijkomen: Elon Musk beloofde om weer bitcoin te accepteren met Tesla als de miners voor minstens 50% groene elektriciteit gebruiken. Dat lijkt nu dus het geval te zijn, maar luisteren wil de miljardair nog altijd niet.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsmining