Guatemalaans meer schoongehouden met bitcoin miners

In Guatemala gaat men bitcoin miners inzetten om het meer van Atitlán schoon te maken. Op deze manier halen ze tegelijkertijd geld op voor de community.

Mining-meer

Het gaat om de circulaire bitcoineconomie genaamd Bitcoin Lake. Dit is een soortgelijk project als Bitcoin Beach in El Zonte, El Salvador. Ze gebruiken in Guatemala ook een soortgelijke wallet als de Bitcoin Beach Wallet, gemaakt door Galoy.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Patrick Melder, de oprichter van Bitcoin Lake, vertelt meer over het mining project genaamd "Kaboom". Ze gaan gebruikte frituurolie gebruiken om bitcoin te minen. Het levert twee voordelen op: het meer wordt niet vervuild met olie, terwijl er ook een zakcentje wordt verdiend.

Alle eerdere pogingen om het meer schoon te houden waren erg duur en niet succesvol.

"In de afgelopen vijf jaar mislukte een grote poging om het meer schoon te maken, dat meer dan $300 miljoen kostte. Het was zo complex met zoveel grote belanghebbenden die het niet eens konden worden over een oplossing."

Nu begint Bitcoin Lake met een bottom-up aanpak. Ze gaan gebruikte frituurolie inzetten voor bitcoinmining, waardoor het niet op straat, de vuilnisbelt of in het meer van Atitlán terecht komt.

Op Twitter circuleren er al video's van het initiatief. Je ziet meerdere plastic jerrycans, een generator, ASIC's en een laptop.

De oprichter hoopt het dat initiatief populair wordt in de omgeving. Het laat volgens hem zien dat je op een winstgevende manier het milieu schoon kunt houden (of krijgen).

Circulaire economie

Intussen gaat in de regio om het meer van Atitlán de adoptie verder. Men probeert om, net als in El Zonte dat op zes uur rijden ligt, een circulaire bitcoineconomie te maken:

"Sinds we in januari van dit jaar zijn begonnen, doen meer dan 60 bedrijven in en rond Panajachel mee, en in Guatemala hebben we ongeveer 200 bedrijven die meedoen met het accepteren van bitcoin."

Guatemala huisvest nog een grote naam uit de industrie: IBEX Mercado is van origine Guatemalaans. Dit lighntingbedrijf heeft haar point-of-sale software bij meer dan driehonderd bedrijven in El Salvador geïntegreerd.

Op Bitcoin Focus kun je een interview lezen met de country manager van IBEX Mercado.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsmining