Deze hacker bekent diefstal van $380.000 aan Ripple (XRP) via fraude

Een Australische vrouw in Sydney heeft bekend meer dan 100.000 XRP van het bedrijf Ripple te hebben gestolen. De waarde van de gestolen cryptovaluta was ten tijde van de hack ca. $380.000 waard (januari 2018, red). Berekend volgens de huidige koers van XRP, is de buit een stuk minder waard: $260.000.

Lees ook: Cryptobeurs Binance komt slachtoffers van hack privé-gegevens tegemoet

De diefstal was mogelijk omdat de dievegge Katherine Nguyen dezelfde achternaam deelde als het slachtoffer. Op 23 augustus bekende ze het account van een 56 jarige man op een handelsplatform te hebben gehackt.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Na toegang te hebben verkregen tot zijn account ontdekte Nguyen dat de man maar liefst 100.000 XRP op het handelsplatform bewaarde.

Zij bevroor daarop het account en verstuurde de 100.000 XRP van het slachtoffer naar een Chinees handelsplatform. Daar verkocht ze de buit voor bitcoins (BTC). Destijds was de waarde van de gestolen cryptovaluta zo’n $380.000.

De oorspronkelijke eigenaar gaf aan dat zijn e-mail adres een maand eerder al was gehackt. Hij ontdekte de diefstal van zijn cryptovaluta pas twee dagen later, toen hij opnieuw toegang tot zijn account had verkregen.

Nguyen was vorig jaar al opgepakt en voor de diefstal aangeklaagd. Een schuldbekentenis bleef echter uit, tot vorige week vrijdag.

Het is niet duidelijk of Nguyen alleen werkte of hulp had van anderen. Volgens het Cybercrime squad van de politie in Sydney beschikt de vrouw echter over specifieke vaardigheden waardoor zij tot de diefstal in staat was.

Nu Nguyen schuld heeft bekend is het wachten op het oordeel van de rechter, met mogelijk een gevangenisstraf als gevolg.

De nieuwe norm

Volgens Arthur Katsogiannis, Commandant van het Cybercrime squad van de Politie in Sydney, is de rechtszaak de eerste in zijn soort in Australië. Maar, waarschuwde hij vorig jaar al, “dit soort misdaad wordt de nieuwe norm”.

“Het is een behoorlijke misdaad en het is de eerste van zijn soort die we in AUSTRALIË kennen, waarbij een individu is gearresteerd en aangeklaagd voor diefstal van cryptovaluta door middel van technologie.” – Sydney Cybercrime Commandant Arthur Katsogiannis

Ten tijde van de diefstal was de totale waarde van de gestolen cryptovaluta bijna een half miljoen dollar. Vanwege koersdaling zou de waarde ervan vandaag de dag echter nog slechts $27.000 zijn.

Cryptovaluta hacks problematisch

Diefstal van cryptovaluta door middel van hacks is al jaren een probleem. De cryptovaluta wordt daarbij meestal niet uit privé wallets gestolen, maar van gecentraliseerde dienstverleners zoals handelsbeurzen.

Natuurlijk is er de inmiddels legendarische Mt.Gox hack, waarbij hackers 850.000 bitcoins wisten te stelen. Maar ook vandaag zijn hacks op handelsbeurzen nog steeds de orde van de dag.

Onlangs nog was ook ’s werelds grootste cryptovaluta handelsbeurs Binance doelwit van een hack. Daarbij werden zo’n 7000 bitcoins gestolen (huidige waarde +/- $70 miljoen) en bovendien identiteitsgegevens van klanten buitgemaakt.