Hackers verdienen 1,2 Bitcoin na ransomware aanval op Call of Duty-accounts

Call of Duty: Warzone is een immens populaire game met maar liefst 75 miljoen spelers. Gebruikers klagen op Twitter dat hun account gehackt is. Wat is hier aan de hand?

Bitcoin geëist na hack

De hackers eisen Bitcoin (BTC) in ruil voor het vrijgeven van hun account. Ze hebben daarmee nu 1,2 Bitcoin, omgerekend $12.000 verdiend, zo meldt Vice op haar site. De producent van het spel, Activision Blizzard, zou weinig doen om te helpen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Een anonieme speler met de naam GOHGAMER zegt:

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]”Ik moet ze continu achterna zitten om mijn issue te verhelpen, anders doen ze er niets aan. Maar ze sturen wél een online enquêteformulier op. Terwijl ze niets doen!”[/penci_blockquote]

Call of Duty: Warzone

Call of Duty is een van de populairste shooters van het met moment met 75 miljoen gebruikers, maar die populariteit trekt ook ander gespuis aan.

Het is een gratis spel, maar spelers betalen voor hun in-game items met echt geld. Door COVID-19 hebben spelers honderden of misschien duizenden uren én dollars in het spel gestopt.

Met goed gevulde spelersaccounts tot gevolg, wat het voor hackers aantrekkelijker maakt. Na de hack bieden ze zo’n account aan anderen aan. Er bestaan zelfs shops waar gehackte accounts te koop staan.

Of de hacker geeft het account terug aan de rechtmatige eigenaar. Maar daar wil men wel graag dan Bitcoin voor terug.

Een van de berichten van de hacker(s) in gebrekkig Engels:

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]”If you wants our helps to prevent to leak ur deta [sic] and information and bank account etc, and help to gets your account back clarity need pay 400$ in below address,” [/penci_blockquote]

Op moment van schrijven staat er 1,2 Bitcoin op het bitcoin adres, omgerekend ~$12.000 tegen de huidige koers. De transactiebedragen variëren tussen de 20 en 2.600 dollar (!).

Hack

Hoe zijn de aanvallers binnengedrongen? De aanvallers hebben toegang gekregen doordat wachtwoorden zijn gelekt bij andere sites of diensten.

Sommige mensen gebruiken namelijk steeds (bijna) hetzelfde wachtwoord. Er circuleren veel databases met gelekte wachtwoorden.

Activision heeft de getroffen gebruikers weinig hulp geboden. Daar waar concurrent Epic Games wél een uitgebreide handleiding heeft gepubliceerd hoe een account optimaal te beschermen.

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...