Hackers eisen 50 Bitcoin (BTC) van gemeente Hof van Twente

Hackers maken vaak gebruik van malafide software om systemen van organisaties en bedrijven te gijzelen. Deze keer is het de beurt aan Hof van Twente. Criminelen hebben onder andere de back-upservers te pakken. De hackersgroep eist 50 bitcoin (787.500 euro) als losgeld. Dat meldt de Volkskrant.

Als extra dreigement kreeg de Nederlandse gemeente ook te horen dat de hackers de data online willen zetten.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

50 Bitcoin

De criminelen vragen een bitcoin (BTC) betaling. Het alternatief is de ransomware laten kraken door andere hackers, maar dat is ook prijzig.

De hackers kregen toegang op een opmerkelijke manier: de wachtwoorden van het Remote Desktop Protocol werden gekraakt. Dat deden ze middels het bruteforcen van deze wachtwoorden. In de praktijk betekent het dat ze door constant verschillende wachtwoorden te proberen toegang kregen tot de servers.

Versleutelen

Toen de boeven eenmaal in het systeem zaten gingen ze aan de slag: er werden 24 virtuele servers versleuteld en daarvan werden ook gegevens gestolen. Op het moment van schrijven moet het Hof van Twente bijna 800.000 euro in BTC betalen om weer toegang te krijgen tot hun servers.

De Volkskrant meldt dat zij contact hebben gehad met de hackers. De gemeente zelf en de politie hebben volgens de krant nog geen contact gehad met de hackers.

Niet alleen de servers zijn getroffen, de back-up data is ook versleuteld. Het is onduidelijk of de gemeente uiteindelijk overgaat tot een betaling. Eerder dit jaar was de Universiteit van Maastricht ook slachtoffer van dit soort cybercriminelen, zij hebben tonnen aan losgeld betaald.

BTC als betaalmiddel

Met bitcoin kan iedereen met een internetverbinding een adres gebruiken en betalingen doen, er is geen controle aan de deur. Dat zorgt voor veel voordelen en vrijheden, maar het betekent ook dat dit soort boeven het netwerk kunnen gebruiken.

Bitcoin prijs in euro’s:

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...