Hedgefonds onthult dat het $2 miljard in spot bitcoin ETF’s heeft geïnvesteerd

Het hedgefonds genaamd Millennium Management heeft onthuld dat het vanaf het eerste kwartaal van 2024 bijna $2 miljard aan vermogen in bitcoin exchange traded funds (ETF’s) had staan.

Grote investering in bitcoin

Volgens de 13F-document dat bij de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) is ingediend, had Millennium op 31 maart in totaal $1,94 miljard aan bitcoin IOU’s in bezit.

Ze hadden dit totaalbedrag netjes verspreid over vijf verschillende spot bitcoin ETF’s. Het gaat om de fondsen van ARK 21Shares Bitcoin ETF, de Bitwise Bitcoin ETF, de Grayscale Bitcoin Trust, de iShares Bitcoin Trust en de Fidelity Wise Origin Bitcoin ETF.

De verdeling van het geld tussen deze fondsen is vrij logisch, naar ratio van populariteit. Het iShares fonds van BlackRock heeft $844 miljoen toegewezen gekregen. Fidelity staat op de tweede plaats met iets meer dan $806 miljoen.

ETF-expert Eric Balchunas beschrijft Millennium terecht als “de koning van bitcoin ETF-bezitters”. Het bedrijf heeft 200 keer zo veel blootstelling als de gemiddelde nieuwe ETF-spaarder in de top 500.

Naar verluidt kwam 60% van de kopers van de inmiddels vier maanden oude fondsen uit beleggingsadviesbureaus, en maar 25% uit hedgefondsen. Millennium is dus onder deze hedgefondsen een enorme investeerder.

De verplichte 13F-filings laten mooi zien wie er welke spot bitcoin ETF’s koopt. Op de website van de SEC staat:

“Institutionele investeringsmanagers die bij hun bedrijfsvoering gebruik maken van Amerikaanse post (of andere middelen of instrumenten voor handel tussen staten) en ‘investment discretion’ genieten voor meer dan $100 miljoen of meer in Section 13(f) effecten, moeten formulier 13F indienen.”

Bedrijven die hieronder vallen, moeten dit elke drie maanden indienen. CEO Hougan van Bitwise vindt dit een goede ontwikkeling:

“Het grote nieuws is: veel professionele beleggers bezitten bitcoin ETF’s. Tegen de tijd dat de deadline voor de filings van 15 mei aanbreekt, vermoed ik dat we uiteindelijk meer dan 700 professionele bedrijven zullen hebben en een totaal beheerd vermogen van bijna $5 miljard.”

Op 14 mei maakte de staat Wisconsin bekend dat het $164 miljoen in twee bitcoinfondsen heeft geïnvesteerd.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsETF