Het kost 940.000 ‘exahashes’ om één Bitcoin block te maken

Hoewel de prijs van Bitcoin momenteel in een spagaat lijkt te zitten, ziet het er goed uit met het ecosysteem. Althans: als je uitzoomt en kijkt naar de mining industrie. Daar is namelijk een gezonde trend te zien.

Bitcoin mining vergoedingen

In de afgelopen 12 maanden zijn voor bitcoin miners erg gunstig geweest. Hoewel ze minder verdienden aan transactiekosten, gingen de algehele winsten (uitgedrukt) in dollars wel flink de lucht in.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Met sinds juli is er een omslag gaande: de verdiensten voor miners vanuit de fees zijn uitzonderlijk laag. Dit lijkt te wijden aan drie dingen: walletprovider blockchain.com heeft SegWit geïntegreerd, Lightning wordt populairder en de retail markt lijkt even van Bitcoin weg te blijven.

Het kost 940.000 'exahashes' om één Bitcoin block te maken
 

Toch is dat (nog) niet iets om ons zorgen over te maken. Kijkend naar de algehele inkomsten van de miners, is juist te zien dat de miners een prima periode achter de rug hebben. Dit heeft natuurlijk dan weer alles te maken met de prijsstijging van Bitcoin in het laatste jaar.

Het kost 940.000 'exahashes' om één Bitcoin block te maken

Als je alleen naar de afgelopen 12 maanden kijkt, en daarbij het 7-daagse gemiddelde neemt, is te zien dat de inkomsten voor Bitcoin miners rond een recordhoogte zitten. Momenteel is dat zo’n $54 miljoen per dag. Ook dit komt natuurlijk omdat de bitcoin prijs rond de all-time high schommelt.

Het kost 940.000 'exahashes' om één Bitcoin block te maken

Rekenkracht

Na de ineenstorting van de hashrate na het verbod op mining in China, is de rekenkracht uitgestreken over de hele wereld. Van de Verenigde Staten tot Kazachstan en Canada: de miners kwamen langzaam aan weer online.

Doordat de concurrentie weer toenam, kost het momenteel ongeveer 930.000 exahashes om een ​​gemiddeld blok (in gemiddeld 10 minuten) ’te vinden’.

De moeilijkheidsgraad voor mining is in totaal slechts vijf keer hoger geweest, zoals te zien is in onderstaande grafiek van Glassnode.

Het kost 940.000 'exahashes' om één Bitcoin block te maken

Al met al kunnen we stellen dat de mining industrie mínder afhankelijk is van China vergeleken met een jaar geldeden. Tegelijkertijd zijn de inkomsten nog steeds hoog (genoeg), terwijl de on-chain kosten laag blijven.

Echter: op de lange termijn, moeten deze kosten wel omhoog gaan. Helemaal als de block subsidie elke vier jaar blijft halveren.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsminermining