Historisch laag volume op de spotmarkt en heersende onzekerheid drukken de bitcoin koers

De bitcoin koers pingpongt al weken tussen de $35.000 en $30.000 en lijkt vooralsnog niet in staat om uit die koerstunnel te ontsnappen. Een nieuw rapport van onderzoeksbureau Delphi Digital bevat een aantal interessante inzichten die het gedrag van de bitcoin koers verklaren.

Delphi Digital wijst in het rapport meerdere factoren aan die momenteel grote invloed hebben op de koers. Waaronder het lage spotvolume op de exchanges en een sterke Amerikaanse dollar. Te beginnen met het spotvolume op de grote beurzen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Spotvolume bitcoin ingestort

Volgens de heren van Delphi Digital is het extreem lage handelsvolume één van de belangrijkste factoren voor het uitblijven van een nieuwe koerssprong van bitcoin. Na de klapper die de koers op 19 mei maakte heeft er een enorme exodus van de exchanges plaatsgevonden.

Veel retailbeleggers die in de afgelopen maanden zijn komen aanwaaien schrokken waarschijnlijk van de enorme koersval en wachten op herstel voordat ze weer instappen. Het volume op de grote exchanges is de afgelopen maanden met 60 procent gedaald, terwijl de koers meer dan 50 procent heeft verloren.

Daarnaast heeft de val van de bitcoin koers een flinke daling van de populariteit van handelen met een hefboom veroorzaakt. Het volume op de futuresmarkt is teruggevallen naar de niveaus van begin 2021.

Wat in alle duisternis dan weer een positieve ontwikkeling is in de markt. Aangezien de kans op enorme liquidaties zoals we die zagen in mei hiermee aanzienlijk kleiner zijn op dit moment. Daarnaast ziet Delphi Digital dus de sterke dollar als reden voor de zwakte van bitcoin.

Sterke dollar leidt tot zwakte bitcoin

Een andere factor die de bitcoin koers de afgelopen tijd heeft gedrukt is de sterke dollar die sinds de bodem van 25 mei in een stijgende trend zit. Als de dollar nog een sprong maakt kan dat volgens Delphi Digital een negatief effect hebben op het economisch herstel en daarmee ook op de bitcoin koers.

“Grondstoffen, goud, opkomende markten en bitcoin zijn allemaal kwetsbaar voor een sterke dollar, daarbij kan de snelheid van de move ook een belangrijke factor zijn,” aldus Delphi Digital.

Het lage handelsvolume van bitcoin op de spot exchanges en de vooruitzichten van een relatief sterke dollar drukken momenteel zwaar op de wereldwijde financiële markten. Dit heeft vooralsnog tot gevolg dat bitcoin heen en weer blijft handelen rond de $35.000 en is het wachten op de volgende grote move.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....