Historisch: El Salvador zet in op Bitcoin, wetsvoorstel goedgekeurd

El Salvador laat het er niet bij zitten. Terwijl president Nayib Bukele afgelopen zaterdag bekend maakte dat zijn land Bitcoin gaat omarmen, stemde het congres vanochtend al over het wetsvoorstel. Een historisch moment: de wet is met een overgrote meerderheid aangenomen!

Wetsvoorstel

Op Twitter deelt Bukele het wetsvoorstel dat hij in samenwerking met Jack Mallers heeft opgesteld. Hierin staan een aantal bijzonder mooie statements van de nog maar 39-jarige president.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Eerst even kort de context: El Salvador ziet heil in Bitcoin en het Lightning Netwerk omdat ze hiermee veel goedkoper remittances (overboekingen, red.) kunnen verwerken. 22% van het bruto binnenlands product (bbp) is afkomstig van deze geldstromen. Voornamelijk door geld dat vanuit de Verenigde Staten terug naar het arme thuisfront wordt gestuurd.

Amerikaanse banken en betaalverwerkers pakken echter enorme winsten op deze betalingen, soms wel tot 50% van het bedrag. Bitcoin is een goedkope en snellere oplossing gebleken. Ook heeft 70% van de bevolking geen toegang tot een bankrekening. Bitcoin kwam hier tot leven. Bitcoin krijgt hier nu officieel een leven!

Om het wetsvoorstel erdoor te krijgen waren 43 stemmen nodig in het congres. De wet is rond acht uur Nederlandse tijd met een grote meerderheid van 62 uit 84 stemmen aangenomen.

Wat kunnen we verwachten?

In het wetsvoorstel staan een aantal bijzonder bullish statements. We hebben er een aantal op een rijtje gezet:

  • Het doel van het wetsvoorstel is om van Bitcoin een wettig betaalmiddel te maken;
  • De prijs tussen Bitcoin en de dollar wordt volledig overgelaten aan de vrije markt;
  • Prijzen mogen worden uitgedrukt in Bitcoin;
  • Belastingen mogen worden betaald in Bitcoin;
  • Uitwisseling van Bitcoin voor andere valuta is belastingvrij, zoals het hoort;
  • De Amerikaanse dollar wordt gebruikt in de boekhouding als referentie-valuta;
  • Iedereen moet Bitcoin accepteren als dat als betaalmiddel wordt aangeboden;
  • Winkels kunnen een bitcoin wallet via de overheid aanmaken;
  • De staat zal via de Banco de Desarollo de El Salvador (BENDESAL) gegarandeerd de uitwisseling tussen de Amerikaanse dollar en Bitcoin faciliteren. Er komt een fonds (trust) van $150 miljoen dat wordt gebruikt om uitwisselingen te faciliteren en de kosten te dekken. De overheid 'pakt' per transactie een fee in bitcoin, die sats worden betaald uit het trust fonds. Zo wisselen ze het fonds langzaam in voor bitcoin.

Uitleg Bukele

Vannacht is Bukele ook al te gast geweest in Twitter Spaces om uitleg te geven over deze ontwikkeling. Hierin vertelde hij een aantal interessante details.

Zo vertelde hij dat het IMF en de Verenigde Staten al hebben aangeklopt. Ook wil hij onderzoeken of ze als land kunnen gaan minen met de warmte die vrijkomt bij vulkanen.

Bukele laat heel mooi zien wat zijn kijk is op Bitcoin: "We zetten de deur van El Salvador voor Bitcoin volledig open, maar we zullen niet de controle over Bitcoin krijgen, omdat we dat niet kunnen."

Verder krijgt iedereen die meer dan 3 bitcoin meeneemt naar het land een gratis verblijfsvergunning. Verder moet het 'Bitcoin-systeem' binnen 90 dagen geïmplementeerd zijn in het land.

Wordt vervolgd, dit is een artikel in ontwikkeling

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
betaalmiddelEl Salvador