Hoe een groep hackers $34 miljoen aan bitcoin buitmaakte

801 totale weergaven

Met behulp van Ryuk ransomware slaagde een groep hackers erin om bij één slachtoffer $34 miljoen aan bitcoin buit te maken.

De groep richt zich op bedrijven die hoge omzetten draaien, dringen binnen in het netwerk en gijzelen de computers. Om de computers weer te kunnen gebruiken moeten bedrijven flinke sommen aan losgeld betalen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Tot nog toe is de groep erg succesvol in het ongezien binnendringen van netwerken om vervolgens de software los te laten.

Groot spoor van slachtoffers

Sinds de digitale bende weer actief is geworden heeft het een flink spoor van slachtoffers achtergelaten. Sinds het derde kwartaal van dit jaar heeft de hackersgroep gemiddeld 20 bedrijven per week aangevallen.

Gemiddeld maakt de groep hackers per bedrijf ongeveer 48 bitcoin (rond de $750.000) buit. Sinds 2018 hebben ze meer dan $150 miljoen verdiend.

Volgens Vitali Kremez van het bedrijf Advanced Intelligence is de Russische hackersgroep hard in de onderhandelingen. Ze kennen geen genade en laten weinig ruimte voor onderhandeling.

De grootste buit van de groep ligt op 2200 bitcoin. Wat op dit moment een waarde van ongeveer $34 miljoen vertegenwoordigt.

Donkere kant van bitcoin

Het decentrale karakter van bitcoin leent zich ervoor om voor dit soort praktijken ingezet te worden. Het digitaal gijzelen van bedrijven om vervolgens bitcoin te eisen als losgeld.

Aan de ene kant kun je zeggen dat dit een negatieve eigenschap van bitcoin is. Het maakt deze praktijken immers mogelijk of in ieder geval een stuk eenvoudiger.

Aan de andere kant dwingt het bedrijven om beter over hun beveiliging na te denken. Wat positief is voor de bescherming van gevoelige persoonsgegevens en andere belangrijke informatie.

Cyber security is natuurlijk een relatief jong fenomeen dat bij veel bedrijven en individuen nog een ondergeschoven kindje is.

Steeds meer beginnen bedrijven en overheden, mede door dit soort hackersgroepen, in te zien hoe belangrijk het is om de digitale beveiliging goed op orde te hebben.

De prijs in euro:

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTChackers

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....