‘Hong Kong wil kopen van Bitcoin (BTC) mogelijk verbieden voor particulieren’

Hong Kong overweegt om de particuliere handel in Bitcoin en andere cryptovaluta te verbieden. Een van de financiële hubs in Azie wil de handel beperken tot professionele handelaren, zo meldt Forkast op basis van meerdere bronnen uit de industrie.

‘Verbod op bitcoin handel’

In het wetsvoorstel zijn een aantal zaken opgenomen. Allereerst overweegt de regering de particuliere handel te verbieden. Bovendien moet elk handelsplatform een vergunning aanvragen bij de Securities and Futures Commission (SFC) om in de stadstaat te kunnen opereren. Dat zijn niet alleen beurzen, maar ook custodians die de sleutels van de cryptovaluta in bewaring nemen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Die licentie is alleen voorbehouden aan professionele partijen. Het eerdere advies van Financial Services and Treasury Bureauis is omgezet in een wetsvoorstel en kan later dit jaar bij wet worden vastgelegd.

Marktvolgers vrezen dat Hong Kong hiermee zijn leidende positie in de regio gaat verliezen. Een hub als Singapore profileert zich namelijk ook als ontmoetingsplek voor bedrijven en professionals uit deze sector.

Forkast sprak onder meer met Flex Yang, CEO bij Babel Finance, een vermogensbeheerder in Hong Kong.

“Deze industrie bevindt zich nog in de beginfase van de ontwikkeling en zou juist nu ruimte moeten bieden voor innovatie en ondernemerschap. We gaan door deze nieuwe strenge regels terrein verliezen aan de VS, het Verenigd Koninkrijk en Singapore in het bijzonder.”

Ook Global Digital Finance (GDF), een branchevereniging met ruim 300 leden waaronder Coinbase, Ernst & Young en de London Stock Exchange Group, waarschuwde eerder al voor het wetsvoorstel. Door de handel te beperken voor enkele professionals, gaat de implementatie van anti-witwasregelgeving veel verder dan acceptabel is.

De drempel om je als professionele handelaar te laten registreren is vrij hoog. Je moet minstens een portfolio hebben van 8 miljoen Hongkongse dollars, omgerekend 1,03 miljoen dollar.

Uit onderzoek van de South China Morning Post valt ‘slechts’ 7% van de bevolking in de categorie “professionele investeerder”. Dat betekent dat 93% van de bevolking na het aannemen van deze wet uitgesloten raakt van het kopen en verkopen van bitcoin.

China

Hong Kong is één van de financiële hubs in Azië met circa 7,5 miljoen inwoners. Bestuurlijk vallen we echter onder China en deze laat ook niet na om haar macht te laten blijken. Want in China is de handel in Bitcoin sinds 2017 verboden, terwijl het bezit ervan gedoogd is.

Vandaar dat handelaren moeten uitwijken naar offschore beurzen zoals OKEx, Huobi en Binance, maar deze hebben allen sterke banden met het moederland.

OKEx laat bij monde van Lennix Lai director financial markets weten dat ze een licentie gaan aanvragen zodra de wet er doorheen komt.

Lees meer over:
verbod

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...