Hooggerechtshof India bepaalt dat dealing met crypto niet illegaal is

2377 totale weergaven

In een uitspraak heeft het Hooggerechtshof van Orissa in India geoordeeld dat de handel in cryptovaluta niet illegaal is volgens de Indiase wet. In de berichtgeving gaat het overigens om het woord “dealing” en niet “trading”.

Deze uitspraak kwam voort uit een zaak waarbij personen werden beschuldigd van fraude via een Ponzi-systeem. Rechter Sasikanta Mishra verduidelijkte dat cryptocurrency niet wordt beschouwd als geld onder een reeks wetten (waaronder de Prize Chits and Money Circulation Schemes (Banning) Act). Evenmin wordt het gezien als depositp onder de Odisha Protection of Interests of Depositors Act (OPID). Hierdoor worden cryptotransacties niet gezien als overtredingen van deze wetten.

Het is in zekere zin een cruciale uitspraak over de juridische status van cryptocurrency-transacties in India. Rechter Sasikanta Mishra oordeelde:

“Cryptogeld is geen geld in de zin van de Prize Chits and Money Circulation Schemes (Banning) Act en de investeringen door het publiek in cryptocurrency kunnen niet worden gezien als deposito’s in de zin van de OPID-wet. Het louter handelen in cryptovaluta kan op geen enkele manier als illegaal worden behandeld. Daarom kan het niet worden beschouwd als een misdrijf onder de OPID-wet.

De verdachten in deze zaak zouden hadden een cryptobedrijf opgericht, waarmee het de Yes World Token aan de man bracht met allerlei verleidelijke trucjes. Particulieren investeerden, legden geld in en betaalde indirect de vroegere instappers uit. Een Ponzi-scheme dus.

Rechter Mishra merkte op dat er geen bewijs was dat de verdachten iemand op oneerlijke wijze hadden aangezet om eigendommen aan hen over te dragen. Er ging veel mis, maar het is niet de juridische status van cryptotransacties in India die hier het probleem zijn. En omdat hier niet echt duidelijk over is, kunnen deze schimige activiteiten niet als illegaal kunnen worden beschouwd onder de huidige Indiase wetgeving.

Lees meer over: