IMF vraagt El Salvador om Bitcoin steun terug te schroeven

523 totale weergaven
IMF vraagt El Salvador om Bitcoin steun terug te schroeven

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) wil dat El Salvador de ondersteuning van Bitcoin door de overheid vermindert. Dit is een zachtere aanpak dan hun eerdere pogingen om het land ervan te overtuigen de Bitcoinwet in te trekken. Ondanks deze verandering lijkt president Nayib Bukele vast te houden aan zijn plan om Bitcoin in het land te blijven gebruiken.

IMF’s nieuwe strategie voor El Salvador

In plaats van Bitcoin volledig af te schaffen, stelt het IMF nu voor om de overheidsondersteuning te verminderen. Ze raden aan om de Bitcoinwet te beperken en strengere regels en toezicht in te voeren op het Bitcoin ecosysteem in het land. Ook adviseert het IMF om de financiële blootstelling van de overheid aan Bitcoin te verkleinen. Dit betekent dat ze niet willen dat El Salvador te veel geld in Bitcoin stopt.

Voorheen probeerde het IMF El Salvador onder druk te zetten door bijvoorbeeld negatieve rapporten over de staatsobligaties uit te brengen. Dit was bedoeld om de Bitcoin-ambities van het land te ondermijnen. Sinds Bukele Bitcoin in 2021 als wettig betaalmiddel invoerde, heeft het IMF zich altijd tegen het plan verzet. Nu lijkt het IMF echter een meer realistische aanpak te kiezen.

Bukele blijft Bitcoin steunen

Ondanks de nieuwe voorstellen van het IMF blijft Bukele sterk achter zijn besluit staan. Voor hem gaat het gebruik van Bitcoin vooral om onafhankelijkheid en economische vrijheid. Voordat Bitcoin als wettig betaalmiddel werd ingevoerd, was de Amerikaanse dollar de enige munt in El Salvador. Bukele ziet in Bitcoin een manier om het land minder afhankelijk te maken van buitenlandse valuta en instellingen.

Sinds zijn herverkiezing in juni heeft Bukele nieuwe projecten gelanceerd om Bitcoin verder in de economie te integreren. Deze projecten zijn bedoeld om de rol van cryptocurrency in het land te versterken. Door deze initiatieven heeft El Salvador inmiddels een aanzienlijke hoeveelheid Bitcoin in bezit. Uit cijfers van het budget voor 2025 blijkt dat het land waarschijnlijk geen leningen van het IMF meer nodig zal hebben. Dit kan een van de redenen zijn waarom het IMF nu milder is geworden.

Lees meer over:
El Salvador

    Door: Dirk van Haaster

    Met meer dan vier jaar werkervaring binnen crypto, heeft Dirk aanzienlijke expertise opgedaan in het schrijven van content over van alles dat met Web3 te maken heeft. Dirk behaalde zijn master in Strategic Management aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam, waar hij afstudeerde met de cum laude ond...