IMF waarschuwt El Salvador voor adoptie bitcoin standaard

Tobias Adrian en Rhoda Weeks-Brown van het Internationaal Monetair Fonds hebben de wereld middels een schrijven gewaarschuwd voor de gevaren van het adopteren van bitcoin als wettig betaalmiddel.

Ze erkennen in het blog de voordelen van digitaal geld in de zin van onder meer het bevorderen van financiële inclusiviteit en snellere betalingen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Maar bestempelen bitcoin als een snelle oplossing die op de korte termijn misschien verleidelijk en eenvoudig lijkt, maar op de lange termijn voor veel problemen kan zorgen. Adrian en Weeks-Brown zijn zelfs zo sceptisch over bitcoin dat ze geloven dat de voordelen niet opwegen tegen de nadelen die het met zich meebrengt.

Volatiliteit en anonimiteit bitcoin een probleem

Volgens Adrian en Weeks-Brown zijn met name de volatiliteit van bitcoin en de mogelijkheid om anonieme transacties te doen een probleem voor de economie. Zo wijzen ze onder meer op het feit dat bitcoin de afgelopen maanden van 65.000 naar een bodem van 29.000 is gevallen. Een mate van volatiliteit waar je geen economie op kunt bouwen.

Ondanks die hevige volatiliteit leeft bitcoin nog altijd, zo erkennen ook Adrian en Weeks-Brown. Die daarna wijzen op de anonieme aard van bitcoin die voor zowel goede- als slechte doeleinden gebruikt kan worden.

Wat ze duidelijk nog niet zien is waar de waarde van bitcoin op gebaseerd is. Nergens bespreken ze de gegarandeerde monetaire eigenschappen die bitcoin heeft vanwege de manier waarop de technologie werkt. Die garanties maken bitcoin tot een bijzondere vorm van geld. Dat is waar bitcoin voor mij een groot deel van zijn waarde aan ontleend.

Voor digitaal centralebankgeld zien ze de waarde wel, omdat het geld wordt uitgegeven als een schuld van de centrale bank. Je kunt dus altijd bij deze machtige instelling aankloppen voor je geld. Dat is wellicht waardevol ten opzicht van het aanhouden van geld bij commerciële banken, maar die waarde valt in het niet bij de garanties van bitcoin.

Adoptie bitcoin groot risico voor economie

Volgens Adrian en Weeks-Brown is een onstabiel macro-economisch klimaat het grootste risico van de adoptie van bitcoin als wettig betaalmiddel. De binnenlandse prijzen kunnen enorm onstabiel worden en ook de kosten om goederen en diensten te importeren kunnen flink in de papieren lopen als bitcoin een inzakker doormaakt.

Wat economen als Adrian en Weeks-Brown zich vaak niet realiseren is dat landen als El Salvador weinig te verliezen hebben. Ze zijn al jaren het afvoerputje van de wereldeconomie geweest en hebben met die adoptie van bitcoin alleen maar te winnen. Bitcoin vertegenwoordigt hoop voor landen die weinig andere opties meer zien.

Vanuit de Westerse bubbel waar wij ons in bevinden is het eenvoudig om bitcoin te bekritiseren, maar als je bitcoin bekijkt vanuit het perspectief van een land als El Salvador, dan maakt het ineens een stuk meer sense. Al ben ik van de overtuiging dat iedereen met genoeg studie tot de conclusie moet komen dat er geen betere vorm van geld is om je waarde in op te slaan dan bitcoin.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....