In 2020 gestopte bitcoin marktplaats OpenBazaar gaat weer een poging wagen

479 totale weergaven

Na een pauze van twee jaar is OpenBazaar weer terug. De gedecentraliseerde marktplaats komt weer tot leven, getuige enkele tweets van zijn officiële account.

Online marktplaats

De wel ingelichte bitcoiners van het eerst uur kennen OpenBazaar misschien nog wel. Voor de nieuwe lichting bitcoin bezitters is het waarschijnlijk een onbekende naam.

OpenBazaar was een marktplaats waar mensen spulletjes konden verkopen. In 2020 sloot het haar digitale deuren omdat de financiering opdroogde. Het werd nog even kort gered door een anonieme donateur die geld in het project pompte, maar uiteindelijk viel dan toch het doek.

De oprichter van het platform is de niet onbekende Amir Taaki. Initieel heette het platform dat in 2014 is opgericht nog DarkMarket.

Nu wil Brian Hoffman, CEO van OpenBazaar, een doorstart maken. Het nieuws is inmiddels bevestigd een de Amerikaanse nieuwssite Decrypt. Veel details zijn er echter nog niet bekend. Zo staat er op de website alleen "openbazaar 3.0 - coming soon."

Vertrouwensvrij handelen

Het idee van OpenBazaar was om een decentrale uitwisseling te kunnen faciliteren van goederen. Bitcoin stond hier in het middelpunt als valuta. Klanten hoefden geen centrale autoriteit zoals Amazon of Marktplaats te vertrouwen om een tegenpartij te vinden voor het product dat ze zochten of aanboden.

Het GitHub-account van Hoffman verklapt dat hij werkt een nieuwe implementatie van OpenBazaar, geschreven in de programmeertaal Rust.

Na de sluiting van OpenBazaar in 2020 lieten de oprichters doorschemeren dat er structurele veranderingen nodig zouden zijn om de controle over de marktplaats over te dragen aan de community - weg van het bedrijf dat het oprichtte.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuws