In Nederland zijn er bijna 1.500 bitcoin nodes

Terwijl de hashrate van bitcoin zich vooral in de Verenigde Staten bevindt, is datzelfde te zeggen over de nodes. Maar ook het aantal nodes in Duitsland en ook Nederland is hoog.

Nodes in de wereld

Althans, dat valt op te maken uit data van publieke nodes. Je kunt niet van elke node zien waar ze zich bevinden, gezien respectievelijk 61% en 14% van de nodes gebruik maken van de IPv4- en IPv6-protocollen. 25% van de nodes opereert meer anoniem. Zo’n 25% gebruikt .onion-adressen.

Met een bitcoin node verifieer je de betalingen die miners in blocken (en daarmee in de blockchain) stoppen en zo transacties valideren. Iedereen kan zo meedoen zonder dat je een derde partij hoeft te vertrouwen: don’t trust, verify.

Met een oude laptop of Raspberry Pi en een harde schijf van 1 TB kun ook jij de gehele transactiegeschiedenis van bitcoin inzien en controleren.

In totaal zijn er 43.706 van dit soort nodes in 134 landen. Nogmaals: de data is incompleet. Maar voor zover bekend bevinden er zich bijna 10.000 nodes zich in de Verenigde Staten, terwijl Duitsland op de tweede plaats staat met 4.529 nodes. Dat blijkt uit data van Bitnodes.

Nederland is terug te vinden op stek 4 met bijna 1500 nodes, wat een puike prestatie is, gezien het aantal nodes per capita.

Bijna 1.500 bitcoin nodes in Nederland

Je kunt iets verder inzoomen, en dan blijkt dat er een hub is in Frankfurt (qua aantal IPv4/IPv6 bitcoin nodes). Het zou gaan om 652 nodes. De Amerikaanse stad Ashburn neemt de tweede plaats in met 517 (1,58%) nodes. Dit is echter puur gebaseerd op de hostingplek.

Bijna 1.500 bitcoin nodes in Nederland

Vanwege firewalls van internetproviders en privénetwerken is van 18% (of 5.865 nodes) niet duidelijk waar ze staan. De top 10 steden met het hoogste aantal bitcoin nodes zijn Helsinki, Toronto, Londen, Amsterdam, Moskou, Tokio, Dublin en Neurenberg.

Er zijn daarnaast iets meer dan 16.000 publieke lightning nodes met publieke betaalkanalen.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsnode