Inflatie in Nederland blijft hoog: +9,6%

De inflatie in Nederland blijft hoog. In april waren de goederen en diensten in het inflatiemandje 9,6% duurder dan een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau van de Statistiek (CBS) deze ochtend.

Inflatie blijft hoog

De inflatie lijkt een plateau te hebben gevonden, want in maart was deze nog 9,7%. Met name de prijzen van energie, brandstoffen en voedsel zijn een stuk hoger dan vorig jaar.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Inflatie in Nederland blijft hoog: +9,6%
bron: CBS

Met name energie (stroom, gas en stadsverwarming) doen de geschatte inflatie stijgen. Een groot deel van de energiekosten zijn overigens vaste componenten die los staan van gedrag, met name energiebelasting, btw belasting en vastrecht.

Inflatie in Nederland blijft hoog: +9,6%

De stijging van brandstoffen lijkt door de accijnsverlaging te stabiliseren, maar daar staan flink gestegen voedselprijzen tegenover. Stijgers zijn onder meer groenten (+12,6%), vlees (+10,5%), koffie, thee en cacao (+13,9%) en bier (+13,2%).

Onder meer door de oorlog in Oekraïne zijn bepaalde grondstoffen (zoals graan) niet of amper meer leverbaar. Bovendien zijn er problemen in de supplychain vanuit China: in havenstad Shanghai liggen veel schepen vastgeketend vanwege de lokale coronamaatregelen aldaar.

Bitcoin

De monetaire basis van bitcoin is niet aan te passen met een maximum te delven btc van 21 miljoen stuks. We ervaren momenteel dat bitcoin in dollars zeer volatiel is, waardoor ook de koopkracht van bitcoin daalt. Bij bitcoin is er wel de garantie dat de markt niet overspoeld wordt met nieuw gemaakte bitcoin want er is een hard plafond.

Je toegang tot het netwerk blijft hetzelfde met dezelfde hoeveelheid satoshi's en als programmeerbaar geld kan bitcoin meerdere doelen dienen zonder dat je het hoeft uit te geven.

Het schaarse karakter zorgt ervoor dat steeds meer mensen bitcoin als een houvast zien in inflatoire periodes. Bitcoiner Jameson Lopp reageert op de recente ontwikkelingen.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

De prijs in euro’s bij Bitvavo:

Disclaimer: dit is géén financieel advies. Cryptocurrency's zijn risicovolle assets.

Lees meer over:
inflatieNederland

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...