Inflatie in VS stijgt naar 3,2%

De Amerikaanse inflatie is op jaarbasis gestegen tot 3,2%. Dat is een klein beetje lager dan wat analisten hadden voorzien.

Inflatie stijgt

De consumentenprijzen in de VS stegen in juli met 0,2% ten opzichte van juni. Daarmee stijgt de inflatie voor het eerst in meer dan een jaar weer, zoals onderstaande grafiek (gele lijn) ook laat zien.

Na een streng dollarbeleid met hoge rentestijgingen, heeft de Federal Reserve de inflatie hard omlaag weten te brengen.

Economen in de Wall Street Journal hadden ook al een stijging van de consumentenprijsindex met 0,2% voorspeld en ze hadden het bij het juiste eind. Het jaarlijkse inflatiepercentage stijgt van 3% naar 3,2%.

Inflatie in VS stijgt naar 3,2%

Ook de zogenaamde kerninflatie, waar voedsel- en energiekosten niet in zijn meegenomen, staat nog een stuk hoger. Je ziet dit op de witte lijn in bovenstaande grafiek. De Core CPI steeg op maandbasis met 0,2%, wat nog altijd ver boven het doel van de Federal Reserve is.

De huidige 4,7% is veel meer dan de richtlijn van 2% waar de centrale bank op hoopt. Hogere rentes zijn tot op heden het populairste instrument gebleken om inflatie te dempen.

De goederen uit het koopkrachtmandje die duurder zijn geworden zijn transport (9%), huisvesting (7,7%), voedsel (4,9%) en nieuwe auto’s (3,5%). Producten die goedkoper zijn dan een jaar geleden zijn energie – met in het bijzonder brandstoffen (-26,5%) en benzine (-20%), en gebruikte auto’s (-5,6%).

Inflatie in VS stijgt naar 3,2%

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Amerikadollarinflatie