ING bouwt samen met ABN Amro aan custody diensten voor Bitcoin

907 totale weergaven

Verschillende banken zijn wereldwijd bezig met diensten voor en rondom bitcoin. Ook Nederlandse banken melden zich. Coindesk meldt dat de ING er publiekelijk voor uitkomt dat ze werken aan custody diensten voor Bitcoin en andere cryptovaluta.

ING en crypto

Naar verluidt is de bank momenteel bezig met experimenten met digitale activa. Herve Francois, hoofd van ING blockchain, sprak er gisteren over op het Singapore Fintech Festival. Hij noemde het werk dat tot nu toe is gedaan met Pyctor.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Dit is een infrastructuur voor het beheer en post-trade activiteiten van cryptocurrency’s. Het is onderdeel van een sandbox die aan regelgeving voldoet van de Financial Conduct Authority (FCA) in het Verenigd Koninkrijk.

Pyctor is een samenwerkingsverband tussen onder andere de ING, ABN AMRO, BNP Paribas Securities Services, Citibank, Invesco, Societe Generale, State Street en UBS. Het is ontworpen om banken op een veilige manier kennis te laten maken met Bitcoin en andere cryptovaluta.

Hoewel er enkel de term ‘digitale assets’ genoemd wordt, is het aannemelijk dat Bitcoin hier als grootste cryptovaluta ook onder valt. Het zou er op neer komen dat je de digitale activa kunt stallen bij de ING, net zoals je dat nu doet met euro’s.

Veilig opslaan Bitcoin

Het project omvat verscheidene beveiligingslagen zoals multi-party computation (MPC) en ook hardware module security (HSM). Naar eigen zeggen is dit een gedecentraliseerd initiatief, maar dat begrip is nogal twijfelachtig als je het hebt over initiatieven vanuit grote banken.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]“Het Pyctor netwerk van financiële instellingen verhoogt de beveiliging van de digitale activa die in beheer zijn en het verwijdert single points of failure. Deze principes waren de belangrijkste ontwerpkeuzes bij het opzetten van relevante pilots met onze partners.”[/penci_blockquote]

Een belangrijke pijler in het initiatief is natuurlijk de regelgeving rondom de anti-witwaspraktijken (AML). ING is een van de initiatiefnemers van het TRP (Travel Rule Protocol), samen met Standard Chartered en Fidelity Digital Assets.

Tegelijkertijd kwam vandaag wel naar buiten dat topman Ralph Hamers van ING persoonlijk wordt vervolgd wegens grote witwasschandalen.

Eerder deze week ging er een gerucht rond dat de tweede bank van Spanje, de BBVA, ook in de Bitcoin markt gaat stappen. Het zou gaan om diensten voor de verkoop en het beheer van cryptovaluta.

Wil je meepraten over het nieuws? Kom dan eens langs in onze Telegram chat.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTCcustodyING