Interview met Victor: een Bitcoin maximalist uit El Salvador

Interview met Victor: een Bitcoin maximalist uit El Salvador

Redacteur Arnold is momenteel in El Salvador, waar hij veel interessante mensen ontmoet. Zo ook Victor Yasbek. Hij is docent bij MyFirstBitcoin, een initiatief dat de lokale bevolking meer kennis probeert bij te brengen over Bitcoin. En dan met name de onbekendere dingen: non-custodial wallets, Lightning en dat soort onderwerpen.

Hi Victor! Kun je iets over jezelf vertellen?

"Ik ben 25 jaar oud en kom uit San Salvador. Sinds september dit jaar ben ik mij gaan verdiepen in Bitcoin toen het een wettig betaalmiddel werd in het land. Vroeger werkte ik als Data Analist en verdiende ik na mijn stage zo'n $420 per maand, net boven het minimumloon in het land."

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

"Op een gegeven moment ben ik bij een call center gaan werken. Ik kon daar meer verdienen en ik sprak ook goed Engels. Toen verdiende ik ineens iets minder dan het dubbele, wat in El Salvador 'good to go' is. Maar door COVID raakte ik mijn werk kwijt. Ik kon toen via mijn familie bij het vliegveld terecht, iets wat ik 'niet zou disliken'. Maar toen hoorde ik over Bitcoin."

"Via via ben ik met Bitcoiners in contact gekomen. Mijn zus kwam in contact met John, de oprichter van MyFirstBitcoin. Hij was van: "ik ben naar El Salvador gekomen en ik zoek mensen die teacher kunnen zijn." Dat sprak mij aan!"

"Ik hielp ooit mijn broer om problemen met Whatsapp op te lossen, wat voor mijn zus al heel indrukwekkend was. Toen heeft ze mij in contact gebracht met John. Daarna, twee weken naar Legal Tender Day, had ik de eerste meeting en maakte ik kennis met het team."

"Door veel met John, Jeremy, Garth en jou (Arnold, red.) te praten, leerde ik meer en meer over Bitcoin. En op den duur ben ik zelf gaan lesgeven. In eerste les die ik gaf had ik één student: Napoleon (inmiddels ook onderdeel van MyFirstBitcoin)."

"In mijn tweede les legde ik Bitcoin uit aan de vrienden van Napoleon. En de derde volgde na een meetup die werd georganiseerd door Paxful. Daar heb ik ook alle andere docenten leren kennen: Diego, Rául, Gloriana, Juancarlo en nog veel meer. Momenteel bouwen we met z'n allen MyFirstBitcoin uit en proberen we zo veel mogelijk mensen uit te leggen over Bitcoin."

Hoe kijk jij aan tegen Bitcoin?

"Toen ik over de wet in het land hoorde had ik zoiets: "I need to understand more about this." Daarna ben ik kennis gaan maken met de hele space. En dat was grappig: in mijn familie was ik altijd iemand die heel voorzichtig was met mijn geld. Maar toen ik het begon te begrijpen, snapte ik dat het beter was om mijn geld erin te stoppen."

"Mijn moeder raakte daardoor ook geïnteresseerd in wat ik allemaal deed. Maar toch heeft zijn geld op de bank staan. Ik vroeg haar: "waarom?" Haar antwoord was: "Traditie en veiligheid." Dat eerste kon ik begrijpen. Banken zijn al lange tijd erg normaal. Maar 'safety' is in mijn ogen geen geldige reden."

"Een paar maanden geleden is de Banco Agricola namelijk gehacked. Mensen raakten geld kwijt. Bitcoin is in mijn ogen veel veiliger. Vrienden van mij hadden toen 2-3 dagen geen toegang tot het bankrekening en sommigen verloren geld. De één een beetje, maar anderen meer. Uiteindelijk kregen ze wel allemaal een refund..."

"Toen ik dat uitlegde met Bitcoin ernaast, begon ze het te snappen. "It made sense", en ze startte ook met een klein bedrag."

Maar niet alleen de betalingen met banken voelen voor Victor niet goed aan, zo ook de valuta die het land gebruikt:

"Ik ben geen expert, maar ik zie dat er iets niet klopt met de dollar"

Wat doe je nu precies?

"Ik ben een van de docenten van MiPrimerBitcoin, of MyFirstBitcoin. Elke keer als ik een klas lesgeef, krijgen de studenten (uit El Salvador, red.) gratis $10 aan bitcoin als ze de les succesvol afronden."

"Zelf verdien ik $5 per student die mijn les volgt, met een maximum van $35 per klas. Dit krijg ik uitbetaald in bitcoin. De lessen zijn zowel online als in real-life. Sommigen vinden het confortabeler om het online te doen. Anderen, zoals vrienden van mijn moeder, wilden het graag fysiek."

"Tot vandaag de dag heb ik in totaal aan 17 klassen lesgegeven. Maar we hebben nog meer docenten: Diego, Raul, Gloriana, Napoleon. Met z'n vijven."

John, oprichter van MyFirstBitcoin, deelde een aantal statistieken over het initiatief:

  1. 5 studenten in september.
  2. 79 studenten in oktober.
  3. de verwachting is om er in november in totaal aan 500 locals Bitcoin uit te leggen. 
Interview met Victor: een Bitcoin maximalist uit El Salvador
Interview met Victor: een Bitcoin maximalist uit El Salvador

Hoe heb je over Bitcoin geleerd?

"Eerst leerde ik van John, Arnold (redacteur, red.) en andere Westerse mensen die het project zijn gestart. Dat gaf mij genoeg context om zelf op zoek te gaan. Ik moest en wilde deze informatie eerst snappen: de core van Bitcoin."

"Toen voelde ik mij op een gegeven moment zelfverzekerd genoeg om het uit te leggen aan andere mensen."

Interview met Victor: een Bitcoin maximalist uit El Salvador

"Nu leg ik dat dus ook allemaal uit in de klassen. De eerste stappen: hoe werken transacties. Hoe verschillen de apps van elkaar: Chivo, Binance en Muun. Dat is de eerste focus, en daarna leg ik uit hoe het werkt met de fees. Over de transactiekosten en het verschil tussen Bitcoin en Lightning."

Wat voor dingen ben je tegen gekomen?

"Ik ben direct gaan experimenteren met Chivo. Er deden zich al snel problemen voor: transacties die 'kwijt' raakten. Het kostte veel tijd en werk om het geld terug te krijgen. Ik moest daarvoor contact zoeken met de support-afdeling enzo."

"In totaal had ik 9 transacties met problemen. Acht daarvan werden opgelost en die ene die nooit is doorgekomen ging om $5. Het was een betaling van Chivo naar Strike."

"Langzamerhand begon ik dus ook zelf les te geven. En toen ging ik ook zelf naar volgende fase: Hoe kopen en hoe te hodlen. Terwijl ik lesgaf leerde ik door, en heb ik veel apps geprobeerd. Dit ga ik komende week voor de eerste keer dan weer lesgeven aan andere El Salvadoraren. Hoe je geld van Binance naar Muun kunt sturen bijvoorbeeld. En ook hoe je om moet gaan met kosten."

"Veel mensen gebruiken Binance om Bitcoin te kopen, als ze geen Chivo gebruiken. Ik leg ze uit hoe het goedkoper kan, en heb allerlei apps geprobeerd. Welke exchange de laagste kosten heeft en ook dingen zoals FixedFloat (submarine swap exchange, red.)."

"Je kunt namelijk wel makkelijk je Bitcoin van Muun naar Chivo sturen, om het daar om te zetten naar dollars en dat dan zo op je bankrekening te krijgen. De weg andersom is moeilijk."

"Om je Bitcoin van Chivo af te halen, nadat je het hebt gekocht, gaat vaak verkeerd en levert veel gedoe op. Daarom hebben we alternatieven nodig die we aan de mensen uitleggen. Want om je Bitcoin in een non-custodial wallet te kunnen krijgen is erg belangrijk."

Wat zijn grootste uitdagingen? Wat snappen de mensen niet?

"De grootste horde is 'to break invisible wall of fear'. Men weet niet wat Bitcoin voor ze kan betekenen. Dat komt omdat andere mensen ze een verkeerde beeld gegeven van wat het is. "

Maar ook:

  • 'bitcoin is meer dan de president.'
  • 'bitcoin is meer dan de politiek.'
  • 'bitcoin is meer dan Chivo.'
  • 'de overheid gebruikt het wel, maar ze controleren Bitcoin niet.'

"En ook uitleggen hoe Bitcoin anders werkt dan banken en in wezen veiliger is. We zitten in een proces naar een digitale wereld. 20 jaar geleden waren debitcards raar. 10 jaar geleden was het raar om via het internet zonder chip in een pasje een betaling te doen. Deze transitie moeten we uileggen."

MyFirstBitcoin

Disclaimer: redacteur Arnold is betrokken bij MyFirstBitcoin om de docenten zoals Victor op te leiden en uit te leggen over non-custodial wallets en Lightning. Het project draait (vooralsnog) op donaties. Wil jij ook een steentje bijdragen?

Je kunt op de website sats achterlaten via een on-chain maar ook via een Lightning betaling.

Benieuwd naar meer verhalen vanaf de El Salvadoraanse grond? Bekijk dan ook de documentaire, waarin Arnold jou mee neemt op reis:

Lees meer over:
Bitcoin El Salvador

De bitcoin prijs in euro's:

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Bitcoin koers crasht tot onder $42.500, staat nu 17% lager dan gisteren

De Bitcoin koers is vannacht omlaag geschoten tot ver onder de $45.000. Nadat de prijs gisteren al een voorbode gaf door van...

Bitcoin Update: bloedbad voor bitcoin, prijs daalt onder $42.500

Het was best even schrikken voor wie vanmorgen zijn portfolio bekeek. Vannacht is de bitcoin koers hard onderuit gegaan, op h...

Hacker steelt ruim 2.000 bitcoin (BTC) van decentraal netwerk

Er is meer dan 2.000 bitcoin (BTC) buit gemaakt bij en hack van een DeFi-platform.Uitgeschreven staat deze term DeFi dat voor...

VIDEO: Over de oorzaken van deze bitcoin dip en toekomstige scenario's

In Koerskijken neemt Elroy van Het Crypto Huis de koers van Bitcoin met je door. In de technische analyse geeft hij i...

Flashcrash op Huobi: bitcoin kort op $28.801, miljarden aan futures in rook op

Op de Huobi exchange is bitcoin even $28.801 waard geweest, zo meldt nieuwssite Cryptopotato. Dat is grosso modo een correcti...

Goedemorgen Bitcoin: crypto-ETP verhandelbaar op Amsterdamse beurs

Goedemorgen! We hebben het belangrijkste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag met een bitcoinontbijt.Gisteren debute...

Kiest ook Chili voor Bitcoin als wettig betaalmiddel?

Wordt Chili het volgende Latijns-Amerikaanse land dat Bitcoin omarmt? Het zou zomaar kunnen: wetgevers werken momenteel aan e...

President Bukele van El Salvador koopt de dip: weer 150 BTC erbij

Waar het vanochtend vanwege een gigantische prijsdaling voornamelijk paniek was in Bitcoinland, heeft president Nayib Bukele...

Zuid-Koreaanse wetgever stelt plannen voor bitcoin-belasting uit tot 2023

De Zuid-Koreaanse wetgever lijkt op zoek naar de stem van jonge stemmers, want het heeft besloten om de nieuwe belastingwet v...

Bitcoin beurs FTX stelt verlanglijst op voor Amerikaans Congres

FTX is in korte tijd uitgegroeid tot één van de grootste beurzen op de cryptomarkt. De exchange heeft nu een wensenlijstje op...

Lees meer

Net binnen

FBI neemt $1,9 miljoen aan bitcoin in beslag van ransomware-hacker

Het Federal Bureau of Investigation, beter bekend als de FBI, heeft meer dan $1,9 miljoen aan bitcoin in beslag genomen. Het...

Bitcoin beurs FTX stelt verlanglijst op voor Amerikaans Congres

FTX is in korte tijd uitgegroeid tot één van de grootste beurzen op de cryptomarkt. De exchange heeft nu een wensenlijstje op...

Flashcrash op Huobi: bitcoin kort op $28.801, miljarden aan futures in rook op

Op de Huobi exchange is bitcoin even $28.801 waard geweest, zo meldt nieuwssite Cryptopotato. Dat is grosso modo een correcti...

VIDEO: Over de oorzaken van deze bitcoin dip en toekomstige scenario's

In Koerskijken neemt Elroy van Het Crypto Huis de koers van Bitcoin met je door. In de technische analyse geeft hij i...

Bitcoin Update: bloedbad voor bitcoin, prijs daalt onder $42.500

Het was best even schrikken voor wie vanmorgen zijn portfolio bekeek. Vannacht is de bitcoin koers hard onderuit gegaan, op h...

Lees meer