Investeerders in Singapore verliezen $1,1 miljoen door crypto scam

707 totale weergaven
|

Een nep crypto plan in Singapore heeft ertoe geleid dat investeerders $1,1 miljoen hebben verloren, wat de gevaren benadrukt van het vertrouwen op beloftes die te mooi zijn om waar te zijn. 

Het nieuwsbericht

Uit een recent rapport van CNA (Channel News Asia) bleek dat de CTO van een bekende cryptobedrijf tot vijf jaar gevangenisstraf is veroordeeld wegens oplichting. Het incident heeft ervoor gezorgd dat investeerders voor $1,1 miljoen zijn opgelicht. Het incident is een belangrijk voorbeeld van hoe technologie kan worden misbruikt op de financiële markten. 

De oplichting

Het bedrijf waar A&A Blockchain Innovation bij betrokken was, werd opgericht door de Chinese ondernemer Yang Bin. Het bedrijf trok $6,7 miljoen aan investeringen aan door substantiële rendementen te beloven via haar vermeende crypto mining operatie. 

Het bedrijf, dat opgericht is in april 2021, lanceerde snel haar Chain Mining Schemen en bracht het agressief op de markt onder lokale investeerders. Hierbij beloofden ze een vast dagelijks rendement van 0,5% uit crypto mining. Het bedrijf beweerde een deal te hebben gesloten voor 300.000 mining platforms in Yunnan, China, die zogenaamd in staat waren om crypto, zoals Bitcoin en Ethereum te minen. 

In werkelijkheid beschikte A&A Blockchain Innovation niet over dergelijke overeenkomsten of mining apparatuur. Het bedrijf voerde een Ponzi plan uit, waarbij het geld van nieuwe investeerders werd gebruikt om eerdere investeerders te betalen. 

De app

Deze misleiding werd bevorderd door een app die werd ontwikkeld onder toezicht van Wang Xinghong, de CTO. De app manipuleerde gegevens om beleggers te misleiden over hun rendement. Wang Xinghong speelde een sleutelrol bij het creëren van de fraudulueze app. 

Ondanks dat hij niet het brein achter het plan was, waren zijn technische vaardigheden onmisbaar voor de fraude. Hij werd geconfronteerd met meerdere beschuldigingen van samenzwering. Wang werd door Yang Bin gerekruteerd om de app te ontwikkelen, wetende dat er geen sprake was van daadwerkelijke mining of rendement. Wang onderhield de app en leidde een team van managers in China, die willekeurige getallen als rendement konden invoeren. Wang gaf toe ongeveer $100.000 voor zijn rol te hebben gekregen. 

De gevolgen

Naar verwachting zal Wang een gevangenisstraf van tussen de vier en vijf jaar uitzitten, volgens aanbevelingen van de aanklager. Zijn advocaten, Adrain Wee en Lynette Chang van Lighthouse Law, vroegen echter om een kortere straf van drie en een half jaar, daarbij verwijzend naar zijn beperkte betrokkenheid. 

De gevolgen van het schandaal gaan door terwijl de autoriteiten de activiteiten van A&A Blockchain Innovation onderzoeken. De zaak herrinnert ons duidelijk aan de gevaren van investeringen in crypto waarbij beloften van hoge rendementen fraude kunnen verbergen. Beleggers moeten voorzichtig zijn en grondig onderzoek doen voordat ze beleggen. 

Samenvatting

Samenvattend dient de zaak van A&A Blockchain Innovation als een waarschuwing voor investeerders en toezichthouders. Het onderstreept de noodzaak van een groter bewustzijn en toezicht op investeringen in crypto. Naarmate het onderzoek vordert, wordt gehoopt dat er sterkere regelgeving en bescherming zal komen om soortgelijke plannen in de toekomst te voorkomen. 

Lees meer over:

Door: Marijn van Leeuwen

Marijn van Leeuwen is een fanatieke tekstschrijver met een sterke focus op de cryptowereld. Hij brengt jarenlange ervaring in het schrijven over cryptocurrency naar bitcoinmagazine.nl. Zijn diepgaande kennis van SEO en marketing, gecombineerd met zijn passie voor crypto, maakt hem de perfecte aanwin...