Investeringsbank Goldman Sachs: ‘Bitcoin is geen beleggingscategorie’

Goldman Sachs, een van de grootste investeringsbanken van de wereld, bespreekt vandaag onder andere bitcoin (BTC) als beleggingscategorie met haar klanten.

Het advies van de bank? Blijf weg, het is geen investering waard. Volgens Zack Voell van Coindesk werd tijdens de presentatie zo’n 5 minuten ingeruimd voor goud en bitcoin.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin en banken

In de kern is bitcoin alles wat grote banken niet willen. De macht ligt niet bij een instantie en bitcoin wordt niet uitgegeven door een centrale partij. Dagelijks strijden ondernemers met miljoenen aan hardware voor het recht op bitcoin. Dit wordt geregeld door het Proof of Work consensus mechanisme.

Ondanks de hype, de groei van de industrie en de aantrekkingskracht voor sommige groepen op de wereld lijkt Goldman Sachs echter nog niet enthousiast.

Het oude riedeltje

Onderstaande PowerPoint slide is niet erg origineel qua onderwerpen. De bank kijkt met een behoorlijk ouderwetse bril naar deze nieuwe vorm van geld.

De punten op een rij:

Bitcoin genereert geen cash flow zoals obligaties

Bitcoin bezitten geeft je geen recht op iets extra’s. Je hebt je BTC in bezit en that’s it, jij bent eigenaar van een gedeelte van het aantal bitcoin in omloop. Er zijn geen winstuitkeringen of andere constructies waar je vanuit het netwerk meer bitcoin kunt verdienen.

Wel kun je, natuurlijk, speculeren op een eventuele stijging.

Bitcoin genereert geen winsten door wereldwijde economische groei

Aandelen en andere traditionele financiële producten profiteren van economische groei wereldwijd. Goldman Sachs stelt dat bitcoin hier niet van mee profiteert.

Bitcoin kan een belangrijke rol vervullen voor gebieden in de wereld waar het economisch al niet goed gaat. Denk bijvoorbeeld aan landen waar de lokale valuta in elkaar is geklapt. De dollar is dan vaak de populairste uitweg, maar BTC is ook een optie.

Bitcoin biedt geen voordeel op het gebied van diversificatie

Een ander opmerkelijk punt is deze: de bank stelt dat BTC geen voordelen biedt op het gebied van diversificatie.

Bitcoin is in het leven geroepen als alternatief op het huidige schuldensysteem dat we nu wereldwijd gebruiken. Áls bitcoin slaagt dan is het een hedge tegen de financiële wereld van nu.

Volatiliteit

Een ander punt van kritiek is de heftige volatiliteit vergeleken met andere asset klassen. Op 12 maart van dit jaar daalde de koers van BTC met 37% in één dag. Inmiddels staat de koers rond hetzelfde prijspunt als voor de grote daling op 12 maart.

Meepraten? Kom gezellig langs op Telegram.

Gelekte PowerPoint van Goldman Sachs via van Coindesk

Investeringsbank Goldman Sachs: 'Bitcoin is geen beleggingscategorie'

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsGoldman Sachs

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...