Primeur: Iran legaliseert Bitcoin als betaalmiddel voor internationale handel

Iran is het eerste land ter wereld dat bitcoin (BTC) op staatsniveau als betaalmiddel gebruikt. Het Iraanse kabinet zorgt er met een wetswijziging voor dat zij bij het importeren van goederen kunnen betalen met bitcoin. Dat meldt IRNA.

Het land gaat al jaren gebukt onder internationale sancties. Met bitcoin kunnen zij (een deel) van de blokkades omzeilen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Hoe komt Iran aan die bitcoin?

Iran zet in op bitcoin mining. Dit jaar introduceerde het land duidelijke regels voor de industrie en het land.

De Centrale Bank van Iran (CBI) speelt een belangrijke rol in deze constructie. Bitcoin miners in het land leveren (een deel) van hun opbrengsten in bij de bank om daarmee goederen te importeren. Dat blijkt uit een rapport van de bank en het ministerie van Energie.

Miners in het land krijgen een soort van limiet. Alles wat daar boven wordt verdiend gaat naar de staat. Die grens is afhankelijk van de subsidie die miners krijgen. Zij kunnen namelijk een deal sluiten met het ministerie van Energie voor hun elecriticteit.

Iran is overigens geen land waar je zomaar even je datacentrum opbouwt en aan de slag gaat. Een staatsbedrijf in Iran sloot recentelijk de deuren van 1.100 illegale Bitcoin mining farms. Je moet voldoen aan de strenge regels.

Betalen met bitcoin

Een land dat deels is afgesloten van de wereldeconomie gaat opzoek naar oplossingen voor hun problemen. Een bitcoin transactie is grenzeloos en financiële instellingen kunnen die op het netwerk niet blokkeren. Dat is waardevol voor veel verschillende mensen (of misschien wel voor iedereen), maar ook voor landen die geen gebruik kunnen maken van aller internationale betaalnetwerken.

Nu heeft Iran dus op het hoogste niveau in hun land bitcoin als betaalmiddel. Niet uit luxe, maar uit pure noodzaak.

Eerder dit jaar deden auto-importeurs in Iran al een soortgelijk verzoek: Auto-importeurs in Iran willen verdiende Bitcoin gebruiken voor handel.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsIran

    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben...