IREN-aandeel daalt 24% na Short-Seller-rapport

2132 totale weergaven

Bitcoin miner IREN, voorheen Iris Energy, zag zijn aandelen met 24% kelderen op de Nasdaq nadat een vernietigend rapport van Culper Research het bedrijf ervan beschuldigde “wild overgewaardeerd” te zijn en slecht voorbereid om te concurreren in de AI-industrie.

Short sell rapport wakkert daling aan

Culper Research, een bekende short-seller firma, bracht op 11 juli een rapport uit waarin IREN werd beschuldigd van het opblazen van haar waarde en het niet voldoende investeren in high-performance computing (HPC) om concurrerend te blijven. Het rapport bekritiseerde IREN voor het claimen van ambitieuze HPC plannen terwijl het naar verluidt veel minder investeert dan nodig is.

Beschuldigingen van overwaardering

Culper beweerde dat IREN 52-79% overgewaardeerd is, wijzend op de hoge bedrijfswaarde van het bedrijf in verhouding tot zijn hashrate. De short-seller suggereerde dat de crypto mining activiteiten van IREN misschien maar $0 tot $100 miljoen waard zijn, gezien het verleden van cash burn en teleurstellende prestatiecijfers.

Verkoop met voorkennis doet wenkbrauwen fronsen

In het rapport werd ook melding gemaakt van de verkoop met voorkennis door de co-CEO’s van IREN, Dan en Will Roberts, die in februari 2024 begonnen met het verkopen van aandelen, hun eerste verkoop sinds de IPO van het bedrijf in 2021.

Marktreacties en toekomstperspectieven

IREN, opgericht door de voormalige Macquarie-managers Dan en Will Roberts, beheert drie datacenters in British Columbia en is bezig met de ontwikkeling van een belangrijke locatie in Childress, Texas. Ondanks deze inspanningen roept het rapport van Culper twijfels op over het vermogen van IREN om te concurreren in de AI- en HPC-sectoren.

De aandelen van IREN daalden naar $ 10,36 voordat ze zich gedeeltelijk herstelden tot $ 11,20 tegen het einde van de handel op 11 juli. Dit is niet de eerste keer dat Culper een Bitcoin miner onder de loep neemt; in januari 2021 bracht hij al een kritisch rapport uit over CleanSpark.

    Door: Raul Gavira

    Ik ben Raul Gavira, een schrijver en redacteur met meer dan 5 jaar ervaring in de crypto-industrie. Als liefhebber van blockchain vind ik het leuk om verschillende onderwerpen te behandelen, waaronder dApps, airdrops, altcoins, nieuwe projecten, trends en nieuws....