Jameson Lopp verdedigt het bitcoin lightning netwerk

372 totale weergaven

Bitcoin veiligheidsexpert Jameson Lopp heeft het lightningnetwerk verdedigd nu de kritiek op de tweede laag van bitcoin toeneemt. Dat zegt de Chief Technology Officer van custodyprovider Casa in een interview met The Block.

Het lightningnetwerk is ontworpen om de schaalbaarheidsproblemen van bitcoin op te lossen en om transacties sneller en goedkoper te maken. Sinds het ontstaan in 2018 is het netwerk gestaag gegroeid, neemt het gebruik toe, maar is kritiek nooit ver weggeweest bij een bepaald deel in de cryptocommunity.

Maar ook binnen de bitcoin (maxi-) community is er soms harde kritiek. De bedenker van het gedecentraliseerde socialemediaprotocol Nostr, Fiatjaf, omschrijft lightning als een "inelegant pile of ugly and complicated hacks". Kortom, een opgestapelde hoop aan slechte oplossingen.

Een andere kritiekpunt is dat een groot deel van de gebruikers blijft kiezen voor custodial oplossingen zoals Wallet of Satoshi. Dat is een lightning wallet, die overigens tot nu toe vlekkeloos werkt. maar waarbij zij de custodian zijn over je beetjes bitcoin. Dat kan leiden tot risico's waarbij een derde partij met de fondsen ervan doorgaat, want het adagium in bitcoin is (terecht): not your keys, not your coins.

Lopp erkende in het interview de complexiteit van lightning dat op het gebied van custody heeft geleid tot compromissen. Hij wijst er echter op dat het systeem nog in ontwikkeling is en verre van compleet en dat het de taak van een engineer is om de resterende complexiteiten op te lossen.

“Er bestaat geen twijfel dat lightning ingewikkeld is en complexiteit betekent dat er compromissen zijn gesloten, en dit is een van de redenen waarom veel mensen uiteindelijk custodyoplossingen gaan gebruiken,” zegt Lopp. “Custodians hebben de mogelijkheid om veel complexiteit onder de motorkap te verbergen, en daarom kunnen ze meer gebruikers aantrekken, omdat ze dan een gebruiksvriendelijkere oplossing bieden.”

“Anderzijds weten we dat dit een zeer actief ontwikkeld ecosysteem is, dus het is verre van compleet,” vervolgt Lopp. “Hoe leren we van deze randgevallen die ontstaan door de complexiteit? En hoe schrijven we software en komen we met beste praktijken om ze aan te pakken, bij voorkeur op een zo geautomatiseerde mogelijke manier?”

“Het betekent dus dat het uitdagend is en dat er nog een lange weg te gaan is, maar ik zie goede ontwikkelingen daar gebeuren,” zo besluit hij.

Lopp is één van de oprichters van Casa, een bedrijf dat zich specialiseert in bitcoin security oplossingen zodat gebruikers hun bitcoin veilig kunnen opslaan via onder meer multi signatures.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwslightning

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...