Javier Milei maakt weg vrij voor bitcoin in Argentinië

3007 totale weergaven
bitcoin argentinie BTC mining

Javier Milei, de kersverse president van het door inflatie geplaagde Argentinië, maakt de weg vrij voor bitcoin als betaalmiddel. “Er zal een vrije markt zijn voor betaalmiddelen, dus als je bitcoin wil gebruiken is dat geen probleem”, aldus Milei in reactie op Gabor Gurbacs van VanEck.

Javier Milei geïnspireerd door Nayib Bukele?

Voor sommige mensen lijkt het nieuwe beleid van Argentinië op dat van El Salvador, al zijn er natuurlijk ook verschillen. El Salvador adopteerde bitcoin als wettig betaalmiddel, terwijl dat in Argentinië niet het geval is.

Toch kan bitcoin in theorie ook een interessante rol spelen in het door inflatie geplaagde Argentinië.

Argentina Inflation Rate.

Het land staat al jaren zwaar onder druk door een inflatie die boven de 100% uitkomt. Dat zijn dingen die wij ons in de Westerse wereld niet eens kunnen voorstellen.

Dergelijke inflatiecijfers zijn desastreus voor een samenleving. Na jaren en jaren van hoge inflatie waren de Argentijnen en klaar mee en willen ze het met Javier Milei over een compleet andere boeg gooien.

In theorie kan dat weleens heel goed zijn voor bitcoin, al lijkt Milei nog niet voornemens om serieus iets met de digitale munt te ondernemen.

Kritiek op Javier Milei

Vanuit de bitcoin-gemeenschap klinkt er ook kritiek op het beleid van Javier Milei. Gedurende het eerste kwartaal brak Milei namelijk voor de druk van de Financial Action Task Force (FATF) en implementeerde hij een wet voor strengere regulering van Service Providers of Virtual Assets (PSAV).

Dat zijn partijen die het mogelijk maken om bitcoin en andere digitale assets te kopen. Op het eerste gezicht is dat een actie die zijn libertaire gedachtengoed een beetje tegenspreekt.

Ondanks dat lijkt Argentinië nu dus een stap te zetten richting een land waarin er ruimte is voor valuta-concurrentie, een vrije markt voor betaalmiddelen. Kan dat de komende jaren voor een doorbraak van bitcoin zorgen in het land? Dat gaan we meemaken.

Lees meer over:

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....

    Je hebt geen geld om te laten zien geselecteerd