Kan Solana (SOL) $170 terug veroveren? Twee indicatoren schreeuwen ‘kopen’

7965 totale weergaven
moon maan solana SOL

SOL, de native token van Solana heeft deze week een tijdelijk dieptepunt bereikt van toen het supportlevel bij $145 getest is. De koers daalde met ruim 15%, waardoor het slechter presteerde dan de rest van de cryptomarkt. Maar volgens deze analist liggen er nog zeker kansen voor SOL, op basis van twee belangrijke indicatoren.

Impact van macro-economische gebeurtenissen

Beleggers zijn bezorgd dat de aandelenmarkt zich mogelijk zal corrigeren na gemengde economische signalen, omdat de Amerikaanse Federal Reserve (Fed) renteverlagingen gaat uitstellen. De CME FedWatch-tool geeft aan dat handelaren nu een kans van 48% zien dat de rentetarieven tot september gelijk blijven, een aanzienlijke stijging ten opzichte van 39% een maand geleden. Na het bereiken van een recordhoogte op 7 juni, is de S&P 500-index afgevlakt, is het nu wachten op de woorden van Fed-voorzitter Jerome Powell vandaag.

Stuart Kaiser, hoofd van de Amerikaanse aandelenhandelstrategie van Citigroup, suggereert dat een stijging van de consumentenprijsindex (CPI) boven 0,4% ten opzichte van de vorige maand een brede marktdaling kan veroorzaken. Waardoor de S&P 500 met 1,5% tot 2,5% kan dalen, aldus Yahoo Finance.

Hij waarschuwt ook dat de S&P 500 de grootste eendaagse beweging kan ervaren sinds maart 2023. Beleggers volgen zowel de Amerikaanse inflatiegegevens als de rente-beslissing van de Fed.

SOL ETF

SOL-beleggers hopen op een mogelijke notering van een Amerikaanse exchange-traded fund (ETF), ondanks dat de toezichthouder nog geen andere cryptocurrency’s dan Bitcoin (BTC) en Ether (ETH) steun geeft. Brian Kelly, oprichter en CEO van BKCM Digital Asset Fund, beschouwt SOL als een sterke kandidaat voor een ETF, vooral na discussies door Bitwise’s Chief Investment Officer, Matt Hougan, over hoe de toepassingen van Solana in de echte wereld institutionele investeringen kan aantrekken.

De recente underperformance van SOL is ook toe te schrijven aan problemen binnen het netwerk, met name met betrekking tot maximale extractable value (MEV). Zo zijn validators op het Solana-netwerk betrapt op het uitbuiten van handelaren via sandwich-aanvallen, waarbij transacties zijn gemanipuleerd om winst te maken ten koste van retailbeleggers. Als reactie daarop heeft de Solana Foundation deze validators uitgesloten van haar delegatieprogramma, waardoor de prikkels voor dergelijke schadelijke acties zijn verminderd.

Ondanks een scherpe daling van 15% in slechts vier dagen, suggereren verschillende indicatoren dat het beleggersvertrouwen in SOL intact blijft. Dit sentiment kan ten positieve omslaan zodra de macro-economische omstandigheden stabiliseren.

Solana on-chain en derivaten metrics duiden op potentiële stijging

Opvallend is dat de vraag naar leverage via SOL-futures onaangetast is gebleven door de verslechterende marktomstandigheden. Perpetuele contracten, ook bekend als inverse swaps, hebben een ingebouwd tarief dat, wanneer dat positief uitslaat, wijst op een verhoogde vraag naar leverage bij long (koop) posities. Omgekeerd suggereert een negatief financieringstarief een behoefte aan meer leverage bij short (verkoop) posities.

De bovenstaande gegevens tonen aan dat het financieringstarief van SOL sinds 8 juni stabiel is gebleven op 0,01% per acht uur, wat neerkomt op ongeveer 0,2% per week. Deze stabiliteit in de vraag tussen bullish en bearish posities na een prijsdaling van 15% in SOL is dat een positief marktsignaal. Als bulls afhankelijk waren van excessieve leverage, zou men een significante stijging van het financieringstarief zien, wat momenteel niet het geval is.

On-chain gegevens van het Solana-netwerk tonen een toename van het aantal gebruikers en het transactievolume. Hoewel sommige analisten geloven dat Solana’s lage kosten gegevensmanipulatie kunnen aanmoedigen, is dit probleem niet uniek voor Solana en treft het ook andere platforms zoals Ethereum’s layer-2 oplossingen en concurrenten zoals BNB Chain.

Solana is momenteel gerangschikt als de vierde grootste blockchain in termen van 24-uurs actieve adressen die omgaan met gedecentraliseerde applicaties (DApps), met aanzienlijke activiteit op platforms zoals Jupiter Exchange en Raydium. Het dagelijkse transactievolume van het netwerk van $119 miljoen is echter aanzienlijk lager dan dat van Polygon’s $292 miljoen en Arbitrum’s $1 miljard.

Ondanks een scherpe correctie tot $145 op 11 juni, zijn de SOL-derivaten en het Solana-netwerk stabiel gebleven, wat aangeeft dat handelaren en gebruikers nog niet klaar zijn om op te geven. De mogelijkheid voor SOL om een prijs van $170 terug te winnen lijkt haalbaar, vooral als de inspanningen van de Solana Foundation om de impact van maximale extractable value (MEV) te verminderen de algehele gebruikerservaring verbeteren.

Lees meer over:
koersprijssolsolana

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...