Waarom kleine bitcoin miners de halvering van 2024 mogelijk niet overleven

Bitcoin mining

De bitcoin gemeenschap maakt zich op voor een belangrijke gebeurtenis: de vierde bitcoin halvering die gepland staat op 19 april 2024. Tijdens dit evenement zal de beloning voor het minen van bitcoins verminderen van 6.25 BTC naar 3.125 BTC per blok. Maar wat zullen de technische en vooral economische gevolgen zijn van deze halvering voor de miners zelf?

Economische invloeden van de bitcoin halvering

De halvering is meer dan een technische aanpassing. Door de snelheid waarmee nieuwe bitcoins worden geproduceerd te verminderen, wil de halvering inflatie tegengaan en de zeldzaamheid van bitcoin verhogen. Historisch gezien hebben dergelijke gebeurtenissen geleid tot aanzienlijke prijsstijgingen.

Bijvoorbeeld, na de halvering van 2020 steeg de waarde van bitcoin bijna 600% in de daaropvolgende 18 maanden. Echter, de financiële impact van de komende halvering blijft onzeker, vooral omdat de prijs van bitcoin momenteel een dalende trend vertoont.

Uitdagingen voor miners door halvering van beloningen

De aanstaande halvering baart de miners zorgen, vooral die met oudere, minder efficiënte apparatuur. Charles Edwards, oprichter van Capriole Investments, benadrukt de onmiddellijke risico’s voor deze miners. De vermindering van mijnbeloningen kan financiële lasten leggen op operaties die verouderde technologie gebruiken, zoals de Bitmain Antminer S19, die alleen winstgevend zal blijven als de prijzen van bitcoin boven de $80,000 stijgen.

Zonder prijsstijging kunnen sommige mining instellingen sluiten, wat negatieve effecten zou kunnen hebben op de veiligheid van het netwerk en de hash-snelheid.

Bovendien kan de halvering leiden tot verdere centralisatie van mijnactiviteiten. Naarmate kleinere operaties sluiten, kan de mijnkracht zich consolideren onder een paar grotere spelers die zich de nieuwste technologie kunnen veroorloven, waardoor de controle mogelijk centraliseert.

Ondanks de zorgen heerst er een gevoel van opwinding over de bredere implicaties van de halvering. Paolo Ardoino, CTO van Tether en Bitfinex, heeft een optimistische kijk op het proces en beschrijft het als “poëtisch” en een getuigenis van de blijvende principes van bitcoin.

https://twitter.com/paoloardoino/status/1779063403123814667

Hij vergelijkt de halvering met een “natuurwet”, die de voorspelbare en systematische aard van bitcoin’s aanbodmechanismen versterkt, wat essentieel is voor zijn lange termijn waardepropositie.

Lees meer over:
bitcoin mining

    Door: Dirk van Haaster

    Met meer dan vier jaar werkervaring binnen crypto, heeft Dirk aanzienlijke expertise opgedaan in het schrijven van content over van alles dat met Web3 te maken heeft. Dirk behaalde zijn master in Strategic Management aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam, waar hij afstudeerde met de cum laude ond...