Komt er een XRP ETF? Tweede aanvraag is ingediend

324 totale weergaven
|

 

Krijgen we na bitcoin (BTC) en ethereum (ETH) spot-beursfondsen in de Verenigde Staten nu ook een variant voor XRP? Eerder deze maand diende crypto-vermogensbeheerder Bitwise een officiële aanvraag in bij de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) en nu is het stokje doorgegeven aan de Canary Capital. Als deze fondsen daadwerkelijk gelanceerd worden, zou dat groot nieuws betekenen. Zo ver is het echter nog lang niet.

Canary Capital wil XRP ETF lanceren

En dat is ook waarom de XRP koers amper heeft gereageerd op de ontwikkelingen. Vorige week woensdag diende Bitwise al een S-1 registratieformulier in, wat de eerste cruciale stap markeert in het proces om een spot Exchange-Traded Fund op de markt te krijgen.

Op 8 oktober deed Canary Capital – wat volgens Bloomberg ETF-expert Eric Balchunas als een ‘’nieuwkomer’’ op de ETF-markt wordt omschreven – hetzelfde.

Met een XRP spot ETF kunnen investeerders via hun traditionele brokerage-account blootstelling krijgen tot Ripple’s cryptomunt, zonder deze zelf te hoeven kopen of bewaren. Je koopt simpelweg aandelen van het fonds, die de XRP koers volgen door fysiek XRP aan te kopen en op te slaan.

Investeerders hoeven dus niet een eigen wallet aan te maken met de kopzorgen die daarmee gepaard gaan, maar kunnen middels een gereguleerd fonds alsnog blootstelling krijgen aan de XRP prijs.

Canary Capital gelooft dat de structuur van het fonds het voor bepaalde investeerders gemakkelijker en efficiënter maakt om strategische en tactische activatoewijzingsstrategieën te implementeren door in de aandelen te investeren in plaats van XRP rechtstreeks te kopen, vast te houden en te verhandelen,’’ zo valt er te lezen in de indiening.

Lang en gecompliceerd proces

Zowel Bitwise als Canary Capital moeten ook nog een zogenoemd 19b-4-formulier indienen voordat het beoordelingsproces van de SEC ingeluid kan worden. Zodra dat gebeurt, heeft de toezichthouder maximaal 240 dagen om tot een oordeel te komen of het fonds gelanceerd mag worden of niet.

Bij bitcoin heeft het jaren geduurd voordat de toezichthouder in januari van dit jaar eindelijk toestemming gaf. Enkele maanden later ontving ook een lading ethereum-fondsen groen licht om de beurzen te betreden. Voor XRP is de situatie echter complexer door de lopende rechtszaak met de SEC.

Recentelijk gaf de SEC aan in hoger beroep te willen gaan, waardoor de juridische strijd nog niet voorbij is. Het blijft afwachten welke uitspraak de SEC precies wil aanvechten, maar dit kan een obstakel vormen voor een mogelijke XRP ETF.

Toch is Nate Geraci, president van de ETFStore, optimistisch en gelooft hij dat het slechts een kwestie van tijd is voordat XRP zich bij bitcoin en ethereum voegt.

 

Lees meer over:
Canary CapitalETFXRPxrp etf

Door: Ivo Melchers

Ivo Melchers is een deskundige in crypto-redactie met een grondige beheersing van de blockchaintechnologie. Met een solide achtergrond in economische psychologie, biedt Ivo unieke perspectieven die essentieel zijn voor beleggers in deze sector. Hij leidt in het vertalen van complexe crypto-concepten...