Kraken lanceert nieuwe divisie voor institutionele beleggers

De Amerikaanse cryptobeurs Kraken lanceert een nieuwe divisie. Deze aparte tak van het bedrijf richt zich in het bijzonder op diensten aan institutionele klanten, in de hoop ook voet aan de grond wil krijgen op de markt voor bitcoin Exchange Traded Funds (ETF).

In een recente blogpost schrijft de beurs dat het met Kraken Institutional zijn bestaande institutionele aanbod wil afhandelen, waaronder spot- en over-the-counter-handel, maar ook crypto-stakingdiensten (voor klanten buiten de Verenigde Staten). De divisie richt zich primair op vermogensbeheerders, hedgefondsen en vermogende particulieren.

Tim Ogilvie, mede-oprichter van Staked, een bedrijf dat in december 2021 door Kraken werd overgenomen, zal leiding geven aan Kraken Institutional. In een persbericht benadrukte Ogilvie de snelle groei van institutionele interesse in cryptovaluta.

Veel grote cryptobedrijven hebben al soortgelijke diensten. Denk bijvoorbeeld aan Coinbase Institutional en Coinbase Prime, die sinds 2021 de institutionele beleggers bedienen. Coinbase is overigens voor acht van de tien nieuw gelanceerde bitcoin ETF’s de custodial. Kraken hoopt ook op dit soort vlakken te kunnen concurreren met de grootste exchange van het land.

Kraken Institutional heeft ook te maken met concurrentie van Binance Institutional, dat medio 2022 is gelanceerd. De speciale custody-dienst moet in Wyoming gelanceerd worden, en een bank charter krijgen als Special Purpose Depository Institution.

Ondertussen is Kraken nog altijd in een juridische strijd verwikkeld met de beurswaakhond. Ze roepen de Securities and Exchange Commission (SEC) er toe op om hier toch van af te zien, omdat deze zaak een “gevaarlijk precedent” zou scheppen. De SEC beweerde in november dat Kraken een ongeregistreerde effectenbeurs, makelaar, broker en clearing agency was.