Lazarus Group steelt $33 miljoen van CoinsPaid met transactie die eerder al opviel

CoinsPaid is weer begonnen met het verwerken met transacties. Het bedrijf was genoodzaakt om (uit)betalingen stop te zetten nadat het op 22 juli slachtoffer werd van een aanval.

Bitcoinhack

Het bedrijf zei dat het vermoedt dat de Noord-Koreaanse Lazarus Group het gemunt had op het betaalbedrijf. In een verklaring schrijft het:

"We denken dat Lazarus verwachtte dat de aanval op CoinsPaid veel succesvoller zou zijn. Als reactie op de aanval heeft het speciaal team van experts van het bedrijf gewerkt om de systemen te versterken en de impact te minimaliseren... dankzij onze veiligheidsmaatregelen en -procedures kon CoinsPaid een hoger verlies aan fondsen voorkomen."

De hackers van Lazarus Group hebben $37 miljoen buitgemaakt. Het ironische was: dit was allemaal al vrij snel opgemerkt op de blockchain.

Bijzondere transactie(s)

Begin deze week werden er 30 MB aan bitcoin transacties on-chain verplaatst. Vrij snel hierna deed de verzender aan Replace By Fee (RBF). Ze verhoodgden de transactiekosten tot 50+ satoshis per virtuele byte. Dat was 10 keer hoger dan noodzakelijk en dus viel het bitcoiners op.

Al snel was ook duidelijk dat het geld van CoinsPaid vandaan kwam. Het kon twee dingen betekenen: het was óf een dure UTXO-consolidatie óf een hack (waarbij de hackers met RBF probeerden om de betaling zo snel mogelijk bevestigd te krijgen). Het bleek om dat laatste te gaan.

Volgens CoinsPaid hoeven klanten zich geen zorgen te maken. Het heeft vooral impact op de omzet van de beurs. Geld om klantenfondsen te dekken hebben ze naar wat schijnt voldoende.

Lazarus Group is de laatste tijd opvallend actief. Vorige maand maakten ze $100 miljoen buit bij Atomic Wallet, en gisteren kwam naar buiten dat ze bij Alphapo-hack waarschijnlijk $60 miljoen buit maakten.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwshack