Klanten van Ledger bedreigd na nieuw datalek bij het Bitcoin hardwarebedrijf

Klanten van hardware wallet fabrikant Ledger zijn bedreigd na een nieuw datalek bij het hardwarebedrijf. Ledger gebruikers hebben deze week angstaanjagende emails ontvangen nadat de fabrikant weer van 20 duizend klanten de gegevens verloor in een nieuw datalek.

Ledger is een van de populairste fabrikanten voor hardware wallets waarmee je bitcoin (BTC) eenvoudig op kunt slaan. Dit lek zat bij een partner, Shopify.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bedreigde klanten Ledger

De bedreigingen komen van hackers die opereren onder de naam Darrin Burlew en Denni Hornig. Reddit-gebruiker Crypthomie, een voormalig steward die woont in de Verenigde Arabische Emiraten, geeft aan dat zijn vader vandaag verontrustende berichten heeft ontvangen.

De email bevatte zijn naam, adres en telefoonnummer en het verzoek om 0,3 bitcoin of 10 ether over te maken. Op dit moment heeft dat een waarde van meer dan $10.000. Voldoet hij niet aan het verzoek? Dan zal fysiek geweld volgen.

Crypthomie geeft aan de kwestie uiterst serieus te nemen en roept dat Ledger een grote fout heeft begaan. Hij weet dat de scammers de slachtoffers vooral proberen te intimideren, maar als het om je familie gaat is dat nooit leuk.

“Niemand zal zomaar bij je thuis aankloppen, maar het gevoel van onveiligheid is al genoeg reden voor Ledger om actie te ondernemen. Dit kan zo niet langer.”

Andere gebruikers kregen soortgelijke emails binnen. “Kun je je voorstellen welke gruwelijkheden jou en je geliefden kunnen overkomen?” zo viel er te lezen in één van de vele emails.

Zo ziet zo’n mailtje eruit:

[penci_blockquote style=”style-3″ align=”Dreigmails naar eigenaren van een Ledger” author=””]????????? ?? ??? ???? ???????? ???? ????? ????????????, ??? ???? ?????? ?? ???????? ? ??? ?? ??????.

? ?? ????? ?? ????? ??? ???? ??????????? (??? ????) ???? ???????????? ???????? ?? ???? ????. ???’? ?? ????????? ??? ???!

???, ?? ? ????? ?? ?? ??, ??? ??? ??????? ??? ??? ???????? ???????????? ???? ??? ?????? ?? ??? ??? ???? ????? ?????

??????????? ?????? ???, ?? ?????’? ??? ?? ?? ???? ???. ?’?? ???? ??? ? ???????? ?? ????. ???? ?? ?????? ?.? ??? ?? ?????????????????????????????????????^^????? ?? ?? ??? ?? ?^^????????????????????????????????????????? [???? ????????? ???? ??? ????? ??, ??? ?????? ^^ ???? ??] ?? ??? ???? ?? ?????, ??? ?’?? ??? ? ???? ?? ?? ????.

???? ???????? ???? ???? ?? ??????? ??? ?’?? ????? ??? ????? ???????????. ?? ??? ??? ??????, ??? ???? ?? ??????? ?? ?????? ?? ???? ?? ???,

? ???? ??????? ??????? ???? ?? ???? ??? ???????? ??????? ???? ???? ?? ?? ???. ? ???? ??? ???? ??? ???? ?????????? ??? ???????? ?? ?????? ??? ????? ??????.[/penci_blockquote]

Met dit soort dreigementen proberen criminelen hun slachtoffers zo ver te krijgen geld over te maken.

Nieuw datalek Ledger via Shopify

De bedreigingen vonden een dag nadat Ledger het nieuwe datalek bekendmaakte plaats. In het nieuwe lek werd de data van twintigduizend klanten van het bedrijf gestolen. Volgens Ledger had dat te maken met kwaadwillende van het support team van het bedrijf. Een intern probleem dus.

Als antwoord op de aanvallen is Ledger gaan samenwerking met het blockchain-analysebedrijf Chainalysis. Ze hopen hiermee eventuele scammers te kunnen traceren en de bitcoin als gestolen te markeren.

Indien dit lukt is het voor scammers lastig om de bitcoin op (grote) exchanges in te wisselen voor fiatgeld. Verder heeft Ledger een premie van 10 bitcoin uitgeschreven voor informatie die leidt tot de succesvolle arrestatie en vervolging van de daders.

Lees ook: Duizenden Nederlandse Bitcoiners getroffen door lek bij Ledger: Wat kun je doen?

De bitcoin koers in euro’s:

Lees meer over:
Bitcoin nieuws

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....