Ledger Nano X review: De ultieme hardware wallet voor crypto enthousiasten

3012 totale weergaven

De Ledger Nano X is een hardware-wallet van Ledger die geavanceerde beveiligingsfuncties biedt voor de opslag en het beheer van cryptocurrencies. Ontworpen voor zowel beginners als ervaren crypto-gebruikers, belooft de Nano X verbeterde beveiliging, gebruiksgemak en ondersteuning voor een breed scala aan digitale activa.

In deze review gaan we dieper in op de belangrijkste functies, bruikbaarheid en algemene prestaties van de Ledger Nano X om u te helpen beslissen of dit de juiste keuze is voor uw crypto-behoeften.

Eerste indrukken

De Ledger Nano X wordt geleverd in een compacte, stijlvolle verpakking met daarin de hardware wallet, een USB-C naar USB-A kabel, drie recovery sheets en een keychain strap. Het moderne ontwerp met een geborstelde roestvrijstalen en kunststof behuizing maakt meteen indruk.

Belangrijkste functies

Laten we beginnen met de belangrijkste kenmerken die van de Ledger Nano X een sterke concurrent maken op de markt voor hardware-wallets.

Top beveiliging

De Ledger Nano X is uitgerust met een CC EAL5+ gecertificeerd veilig element dat topklasse bescherming biedt tegen zowel fysieke als digitale aanvallen. Deze chip zorgt ervoor dat uw private keys veilig blijven, zelfs als het apparaat in verkeerde handen valt.

Bovendien biedt de Ledger Nano X geavanceerde seed phrase beveiliging, wat een extra beveiligingslaag toevoegt.

Herstelmethodes

De Nano X ondersteunt een 24-woord recovery seed voor back-up en herstel. Dit seed is essentieel voor toegang tot uw fondsen als het apparaat verloren gaat of beschadigd raakt. Bewaar deze seed op een veilige plek.

Brede ondersteuning voor crypto

De Ledger Nano X ondersteunt meer dan 5,500 munten en tokens, waaronder grote cryptocurrencies zoals Bitcoin, Ethereum en XRP. Dit maakt het een veelzijdige keuze voor diverse crypto-portefeuilles.

Mooie ontwerp

Met een helder 0,96” OLED-scherm en een eenvoudige interface met twee knoppen zorgt de Ledger Nano X voor gebruiksgemak. Het apparaat weegt slechts 34 gram, wat het draagbaar en gemakkelijk te hanteren maakt.

Instelproces

Het instellen van de Ledger Nano X is eenvoudig. Na het uitpakken downloadt u de Ledger Live app van de Ledger website en sluit u uw apparaat aan. De app leidt u door de installatie van de nieuwste firmware en apparaatverificatie.

Het back-up proces bestaat uit het opschrijven van de 24-woord recovery seed die op het scherm van het apparaat wordt weergegeven. Voor gevorderde gebruikers biedt de Nano X de mogelijkheid om verbinding te maken via Bluetooth of USB, afhankelijk van uw voorkeur.

Prestaties en gebruikerservaring

De Ledger Nano X blinkt uit in dagelijks gebruik. Het OLED-scherm en de snel reagerende knoppen maken navigeren eenvoudig, en de Ledger Live app biedt een schone, intuïtieve interface voor het beheren van uw activa.

Transacties zijn eenvoudig uit te voeren en de app ondersteunt geavanceerde functies zoals aangepaste transactiekosten. Hoewel de Bluetooth-functionaliteit handig is, beschouwen sommige beveiligingsexperts het als een potentieel risico.

Vergelijking met andere modellen

Als u de Ledger Nano X overweegt, is het handig om hem te vergelijken met de andere populaire modellen in de markt om zijn plaats in het assortiment te begrijpen.

Ledger Nano S Plus

Vergeleken met de Ledger Nano S Plus biedt de Nano X extra functies zoals Bluetooth-connectiviteit en een grotere opslagcapaciteit voor apps. Dit maakt het de betere keuze voor gebruikers die op zoek zijn naar meer flexibiliteit en mobiliteit.

Trezor Model T

De Trezor Model T, het paradepaardje van Trezor, is met 189 euro duurder dan de 149 euro van de Ledger Nano X.

Beide modellen bieden vergelijkbare beveiligingsfuncties, maar de Model T heeft een kleurenaanraakscherm, wat intuïtiever kan zijn voor frequente transacties. De Nano X biedt daarentegen Bluetooth-connectiviteit voor mobiel gebruik.

Voor- en nadelen

Voor een evenwichtig beeld zetten we de voor- en nadelen van de Ledger Nano X op een rijtje.

Voordelen

 • Hoge beveiliging met CC EAL5+ gecertificeerde chip en geavanceerde wachtwoordzinbeveiliging
 • Eenvoudige installatie en gebruiksvriendelijke interface
 • Ondersteunt meer dan 5,500 cryptocurrencies
 • Bluetooth- en USB-connectiviteit
 • Uitstekende back-up- en herstelopties

Nadelen

 • Hogere kosten vergeleken met andere hardware wallets
 • Potentiële beveiligingsrisico’s met Bluetooth-functionaliteit
 • Fysieke kwetsbaarheid bij verlies of diefstal

Aanvullende informatie

De Ledger Nano X is compatibel met Windows, macOS, Linux, Android en iOS, waardoor het een veelzijdige keuze is voor alle gebruikers. Dankzij de toewijding van Ledger aan beveiliging kunt u erop vertrouwen dat uw crypto-middelen veilig zijn.

Samenvatting

De Ledger Nano X onderscheidt zich als een veilige, gebruiksvriendelijke en veelzijdige hardware-wallet. Het biedt geavanceerde beveiligingsfuncties, uitgebreide tokenondersteuning en een eenvoudig installatieproces, waardoor het een uitstekende keuze is voor zowel beginners als ervaren handelaren.

Hoewel het een hoger prijskaartje en potentiële Bluetooth-risico’s heeft, maken de robuuste beveiliging en het gebruiksgemak het een topkandidaat.

Als u op zoek bent naar een betrouwbare hardware-wallet die niet duur is, dan is de Ledger Nano X een fantastische optie. Voor degenen die een meer eersteklas ervaring met een touchscreen nodig hebben, blijft de Trezor Model T een sterk alternatief.

Blijf potentiële bedreigingen voor en bescherm uw crypto-beleggingen met de Ledger Nano X, de ultieme hardware-wallet voor beveiliging.

  Door: Raul Gavira

  Ik ben Raul Gavira, een schrijver en redacteur met meer dan 5 jaar ervaring in de crypto-industrie. Als liefhebber van blockchain vind ik het leuk om verschillende onderwerpen te behandelen, waaronder dApps, airdrops, altcoins, nieuwe projecten, trends en nieuws....