Lightning Netwerk schrijft nieuw record: 3.900 bitcoin in publieke kanalen

Lightning, het schaalbaarheidsnetwerk bovenop bitcoin, groeit gestaag door. Momenteel zit er al weer meer dan 3.900 BTC in de publieke betaalkanalen.

Lightning Network

Het Lightning Network bestaat uit veel verschillende deelnemers. Je hebt naast de publiekelijk bekende betaalkanalen ook actieve deelnemers die níet terugkomen in dit soort statistieken. Gebruikers die liever wat meer privacy hebben kunnen prima transacties doen met lightning zonder dat wij dat in kunnen zien.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

In onderstaande grafiek van Glassnode zie je het verloop van het aantal bitcoin in publieke betaalkanalen. Tegen de huidige dagkoers gaat het om een capaciteit van $114 miljoen in BTC.

Lightning Netwerk schrijft nieuw record: 3.900 bitcoin in publieke kanalen

Bitcoin opschalen

Dat bitcoin moest kunnen opschalen voor meer gebruikers, werd in 2017 pijnlijk duidelijk. Transactiekosten stegen tot tientallen dollars per betaling, of je zou uren moeten wachten voordat de transactie in de blockchain kwam.

Maar jaren daarvoor had wijlen Hal Finney het er ook al over. De eerste bitcoingebruiker had het al over een tweede laag:

“Bitcoin zelf kan niet opschalen om elke financiële transactie in de wereld naar iedereen te laten broadcasten en in de blockchain op te nemen. Er moet een secundair niveau van betalingssystemen komen dat lichter en efficiënter is.”

Deze secundaire laag bestaat nu; en het Lightning Netwerk groeit goed door!

Een betaalkanaal is een beetje bitcoin dat in een 2-uit-2 multisig adres zit. Je kunt het zien als een barrekening waarvan beide partijen de onderlinge balans bijhouden – zónder hiervoor de blockchain te gebruiken.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwslightning

    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben...