Maker activistisch kunstwerk van Greenpeace tegen bitcoin mining krabbelt terug

Als je een beetje actief bent op Bitcoin Twitter kan het je niet zijn ontgaan: de 'Skull of Satoshi'. De actie van Greenpeace tegen bitcoin mining begint nu een hele soap te worden.

Skull of Satoshi

Artiest en kunstenaar Benjamin Von Wong kreeg van Greenpeace USA de opdracht om een vermeend probleem aan te kaarten: bitcoin mining. Het zou slecht zijn voor het klimaat, te veel vieze elektriciteit gebruiken en veel e-waste veroorzaken.

Von Wong maakte een doodshoofd van computerchips, plantte er een aantal rookpijpen op en voegde laser-eyes toe aan zijn kunstwerk. Eerlijk is eerlijk: het resultaat is supervet!

De Canadese kunstenaar maakte het kunstwerk als onderdeel van de campagne van Greenpeace "change the code, not the climate". Ze lobbyen om de broncode van bitcoin aan te passen van proof-of-work naar proof-of-stake. Deze campagne moet de community meekrijgen om dit te bewerkstelligen. Naast dat het een illusie is dat dit succesvol gaat zijn, levert de actie wel interessante neveneffecten op.

De hele video kun je op YouTube bekijken.

Memes nemen overhand 

Ironisch genoeg is dit kunstwerk volledig omarmd door de bitcoin community, waardoor de hele boodschap lijkt te zijn verwaterd. Zelfs Benjamin Von Wong geeft toe dat zijn insteek (of: de opdracht) veel te zwart-wit was. Hij tweet dat zijn 'Skull of Satoshi'-kunstwerk nooit bedoeld was als anti-Bitcoin:

"Het was een optimistische hoop dat bitcoin zou kunnen afstappen van het onnodig verbranden van fossiele brandstoffen..."

De afgelopen dagen hebben veel pro-milieu bitcoiners contact gezocht met de Canadees en uitgelegd dat de situatie veel genuanceerder is dan wat op het eerste gezicht lijkt. Hij reageert nu:

"Ik liet de Skull geloven dat Bitcoin Mining een simpel zwart-wit probleem was. Ik heb mijn hele carrière besteed aan het verminderen van fysieke verspilling in de echte wereld, en PoW voelde intuïtief als verspilling.

Natuurlijk had ik het mis."

Von Wong geeft aan als brug te willen fungeren tussen de twee kampen: pro-mining en anti-mining. Met hulp van bitcoinkenners zoals Daniel Baten en enkele andere is hij nu beter geïnformeerd. Bitcoin (mining) is niet perfect, maar zeker niet zo slecht als vaak wordt voorgesteld. Hoe dat zit lees je ook in onze longread.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsmining

    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben...